“Çin ile Rusya arasındaki yıllık ikili ticaret hacmi 200 milyar ABD Dolarına ulaşacak”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Ofisi Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış Bağlantılar Komitesi Ofisi Yöneticisi Wang Yi’nin 21-22 Şubat’ta Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüştüğünü belirtti.

Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında, mevcut memleketler arası durumun karmaşık olduğunu lakin Çin-Rusya ilgilerinin memleketler arası durumun testinden geçtiğini ve olgun, güçlü ve istikrarlı olduğunu tabir etti.

Yeni periyotta Çin ile Rusya ortasındaki kapsamlı stratejik uyum iştirakinin hiçbir vakit üçüncü bir tarafı gaye almadığını ve üçüncü bir taraftan gelen manilerden etkilenmeyerek geliştiğini kaydetti. Wang Wenbin, Çin ve Rusya’nın ortaklaşa desteklediği dünyanın çok kutuplulaşması ve milletlerarası bağlantıların demokratikleşmesinin çağın gelişme eğilimine ve ülkelerin çoğunluğunun isteklerine uygun olduğuna işaret etti.

Sözcü Çin ve Rusya’nın her vakit gerçek çok taraflılığı savunduğunu ve uyguladığını ve uluslararsı durum nasıl değişirse değişsin Çin’in Rusya ile yeni tip büyük ülke bağlantılarının sağlam gelişme ivmesini muhafazaya hazır olduğunu söyledi.





Wang Wenbin, iki tarafın Ukrayna konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı.

Basında yer alan habere nazaran, Vladimir Putin, Wang Yi ile görüştüğünde, Çin ile Rusya ortasındaki yıllık ikili ticaret hacminin 200 milyar ABD Dolarına ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Wang Wenbin, mevzuyla ilgili soruyu yanıtlarken, Çin ve Rusya’nın ikili ekonomik ve ticari alanda olağan iş birliğini ve alışverişi sürdürdüğünü hatırlattı.

Çin Gümrük Genel Yönetimi tarafından 13 Ocak’ta verilen bilgilere nazaran, 2022’de Çin ile Rusya ortasındaki ticaret hacmi bir evvelki yıla nazaran yüzde 29,3 artarak 190,272 milyar ABD Dolarını buldu. Bunlar ortasında Çin’in Rusya’ya ihracatı yüzde 12,8 artışla 76,123 milyar ABD Doları olurken, Çin’in Rusya’dan ithalatı yüzde 43,4 artışla 114,149 milyar ABD Dolarına çıktı.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


23.02.2023 14:54:03