Çin tarzı modernizasyon küresel fırsatlar sunuyor

Bu yılki 14. Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) 1. Toplantısı ve Çin Halk Siyasi Müracaat Konferansı (ÇHSDK) 14. Ulusal Komitesi 1. Toplantısı, ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nden sonra düzenlenen birinci İki Toplantı pozisyonundadır. İki Toplantı sırasında Çin usulü modernizasyonun nasıl ilerletileceği konusu büyük ilgi çekiyor.

5 Mart’ta en yüksek yasama organı pozisyonundaki ÇUHM’nin onayına sunulan 2023 Hükümet Çalışma Raporu’nda istikrarlı bir biçimde ilerlemeye bağlı kalınması, iktisadın toparlanmasının hızlandırılması, kalitede tesirli güzelleştirme ve nicelikte makul büyümenin sağlanmasına vurgu yapıldı.

Çin iktisadının büyüme amacının belirlendiği bu rapor, global iktisat üzerinde aşağı taraflı baskıların arttığı bir dünyaya seçkin bir özgüven kazandırdı.

Yüksek nitelikli gelişmenin gerçekleştirilmesi, Çin şekli modernizasyounun temel ihtiyaçlarından biri.





Raporda son beş yılda Çin’in GSYİH’sinin 121 trilyon yuana ulaştığı, yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5,2’yi bulduğu belirtildi. Ayrıyeten 2022 yılında karmaşık ve değişken bir ortamda Çin iktisadında yüzde 3’lük büyüme gerçekleştirilmesinin hiç kolay olmadığı, iktisadın güçlü bir direnç ve dev potansiyel gösterdiğinin altı çizildi.

Yeni yıl Çin iktisadının büyüme maksadının yüzde 5 civarında belirlenmesi, iktisadın karşılaştığı iç ve dış kaideler göz önüne alınarak yapılan bir iddia, birebir vakitte çağdaşlaşma sürecinin adım adım ilerletilmesi ihtiyacına ahenk sağlayarak beklentinin istikrarlı tutulması ve özgüvenin güçlendirilmesine faydalı.

Uluslararası Para Fonu (IMF),en son kestiriminde, 2023’teki küresel ekonomik büyümenin 2022’ye nazaran 0,5 puan daha düşerek yüzde 2,9 olarak belirlendiğini açıkladı. Bu türlü bir art planda, Çin iktisadının büyüme maksadının yüzde 5 civarında belirlenmesi makul ve temel olarak piyasa beklentileri ile uyumlu.

Küresel bir perspektiften bakıldığında, Çin iktisadına olan itimat artıyor. Son devirde birçok memleketler arası kuruluş, Çin’in 2023 ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini yükseltti.

Çin’in bu yılki ekonomik gelişmelerine ait esas misyonlar ortasında, iç talebin artırılmasına odaklanma, çağdaş bir endüstriyel sistemin inşasına sürat verilmesi, yabancı sermayeyi çekmek ve kullanmak için daha fazla uğraş gösterilmesi ve büyük ekonomik ve finansal risklerin tesirli bir biçimde önlenmesi ve giderilmesi üzere bahisler yer alıyor.

Tüm bu teşebbüsler, yalnızca Çin stili modernizasyonun sağlam bir şekilde  ilerletilmesine yardımcı olmakla kalmayıp, tıpkı vakitte dünyaya daha fazla fırsat getiriyor.

Örneğin, Hükümet Çalışma Raporu’nda iç talebin artırılmasına odaklanma ve tüketimin toparlanmasına ve genişletilmesine öncelik verilmesine vurgu yapıldı. “Kentsel ve kırsal kesimde yaşayanların gelirlerinin çeşitli kanallarla artırılması”, “emtia tüketiminin istikrarının korunarak yaşam hizmeti tüketiminin toparlanmasının teşvik edilmesi” üzere bir dizi siyaset dayanağıyla, Çin pazarının “dünyaca ortak paylaşılan bir pazar” rölünü daha harika bir halde oynaması bekleniyor.

Dışa açılmanın daha da artırılması bildirisi verilen rapor, yabancı seramyenin Çin pazarındaki faaliyetleri için de itimat kazandırdı. Raporda ortaya koyulan “Modern hizmet sektörünün dışa açılmasının artırılması”, “yabancı sermayeli işletmelerin yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabi olması” ve “kurumsal olarak dışa açılmanın hızlandırılması” üzere bir dizi düzenleme, yabancı semayeli işletmelerin Çin’deki faaliyetlerine daha geniş ve inançlı bir gelişme alanı sunacak.

 Modern bir sosyalist ülkenin kapsamlı bir biçimde inşa edilmesine elverişli bir başlangıç yaratma, bu yıl Çin’in ekonomik ve toplumsal gelişmesinin esas ihtiyacı. Çin iktisadının uzun vadeli düzgünleşme eğilimi değişmedi. Çin halkı, azim göstererek geleceği kazanmak ve tüm dünyayla ortak çıkar gerçekleştirmek için gerekli özgüvene sahip.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


06.03.2023 11:04:15