Çin’in güneyinde yer alan Zuojiang Irmağı havzasında, yaklaşık 6 bin yıl öncesine ilişkin Neolitik periyoda ilişkin yılan kemikleri bulundu. Alanda ortaya çıkarılan en uzun tek omur, Python bivittatus tipine ilişkin ferdi bir yılanı temsil ediyor. Omur, yılanın toplam beden uzunluğunun 4,58 metreyi aştığını ve bu cins için Çin’deki evvelki rekor olan 3,56 metreyi geride bıraktığını gösteriyor.
Yeni keşif, Güney Çin’de yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar izlenebilen yılan avlama tarihine ışık tutmaya da yardımcı oldu. Guangxi Kültürel Kalıntıları Muhafaza ve Arkeoloji Enstitüsü’nden Yang Qingping, ortaya çıkarılan yılan kemiklerinin birçoklarının yüzeyde olduğundan şüphelenilen yanık izleri olduğunu ve yan yana yığılmış göğüslü kemiklerinin de elle kesme yahut çarpma belirtileri gösterdiğini söyledi. Yang, bölgedeki tarih öncesi insanların eti işlemek için yiyecekleri kızarttığının da göz gerisi edilmediğini kelamlarına ekledi.
Araştırma, Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü ve Guangxi Kültürel Kalıntıları Muhafaza ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütüldü. İlgili sonuçlar, memleketler arası bir mecmua olan Historical Biology’de çevrimiçi olarak yayınlandı. Zuojiang Irmağı havzası, karmaşık ve çeşitli yer biçimleri ve çok sayıda tarih öncesi kültürel miras ile varlıklı hayvan ve bitki kaynaklarına sahip. Havzada bulunan 2 bin yılı aşkın bir geçmişe sahip bir küme kaya resmi, 2016 yılında UNESCO’nun dünya mirası listesine alınmıştı.
Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı
03.04.2023 14:14:09