Çin’den DTÖ’de Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ele alınması çağrısı

AB, nisan ayında CBAM’ye ait kanun çıkarmayı ve 1 Ekim gününde geçiş periyodunu başlatmayı planladı. Bu sistemle AB, diğer ülkelerden ithal edilen demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik üzere eserlere karbon vergisi uygulayacak. Bu teşebbüs, yüksek karbon emisyonlu işletmelerin eserlerinin Avrupa’ya ihracatına büyük tesirler getirecek.

DTÖ’nün kıymetli misyonlarından birinin ticarette müdafaacı tedbirler ve yeşil ticaret mahzurlarının oluşturulmasını önlemek olduğuna dikkat çeken Çin, Ticaret ve Etraf Komisyonu’nda haziran ayında düzenlenecek oturumda CBAM hakkında çok taraflı görüşmelerin yapılması daveti yaptı.

Çin’in sunduğu teklif, başta Norveç, Filipinler, Singapur, Hindistan ve Brezilya olmak üzere çok sayıda DTÖ üye ülkeleri tarafından desteklendi. Bilhassa Hindistan, Çin’in teklifinin DTÖ 12. Bakanlar Toplantısı’nın verdiği MC12 yetkisine uygun olduğunu vurguladı.

Uzmanlar,  CBAM’nin karbon emisyonunu azaltma bahanesiyle AB’nin klasik sanayilerinin rekabet gücünü müdafaanın yanı sıra, yeşil sanayilerin gelişimiyle ekonomik toparlanmasını hızlandırmayı ve memleketler arası iklim kurallarının hazırlanmasında inisiyatifi ele almayı amaçladığına işaret etti.





Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


16.03.2023 12:36:12