Çin’in barışçıl Antarktika seferleri

Çin, Güney Kutbu'na düzenlediği 39'uncu seferi nisan ayında bitirmişti. Seferin misyonları, global iklim değişikliğine ait araştırmaların yanı sıra Çin'in Antarktika'daki istasyonlarından iki adedinde mürettebat değişimini ve gereç desteğini gerçekleştirmekti.

Güney Kutbu'na sefer düzenlemeye başladığı 1984 yılından bu yana ülke, önemli bir kutup gözlemleme sistemi oluşturmuş bulunuyor. Bu çerçevede, Çin Bilim Akademisi akademisyenlerinden ve Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü araştırmacılarından Liu Jiaqi'nin, yeni bir rapora atfen açıkladığına nazaran, buzkıran araştırma gemileri, sabit kanatlı uçaklar ve özerk işleyen bir su altı robotu var.

Neredeyse 40 yıllık araştırma mühletince Çin, bölgenin ekolojik etrafını, iklimsel evrimini ve jeolojisini inceledi; sonuçta iç Antarktika'nın birinci topografik haritası çıkarıldı.

Çin Antarktika bölgesinde dört adet araştırma istasyonu kurdu. Bunlar Great Wall (Çin Seddi),Zhongshan, Kunlun ve Taishan istasyonları; artık de beşincisi inşa ediliyor. Bu yeni araştırma istasyonu, Ross Sea'da Terra Nova Bay üzerinde betimlenmesi güç bir adada yer alıyor ve çevreyi gözlemleme ve müdafaa emeliyle inşa ediliyor. Ayrıyeten istasyon araştırmaların yürütülmesinde, kurtarma ve acil durumlarda üs olarak da kullanılacak. Öte yandan yeni istasyon, Great Wall ve Zhongshan sırasıyla Atlantik ve Hint Okyanusu istikametlerini kapsadığı için ortadaki boşluğu da dolduracak.

Çin, 1958'de imzalanan Antarktika Anlaşması'nın tarafı olduğu için, ülkenin bu bölgedeki aktiflikleri barışçıl gayelerle sonludur. Artık yeni istasyon da sadece bir helikopter pisti ve bir buzkıran rıhtımı ile donanmış olacak ve burada barışçıl gayeye dönük araştırma aktifliğine odaklanılacak.





Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


21.04.2023 11:34:02