Çin’in İran ile Suudi Arabistan arasındaki arabuluculuğuna övgü

İran, Suudi Arabistan ve Çin dün ortak bir bildiri yayımlayarak, İran ile Suudi Arabistan’ın diplomatik ilgilerin yine başlatılması konusunda anlaştığını, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini ve temsilciliklerini yeniden açacağını duyurdu.

İran ve Suudi Arabistan yetkilileri, iki taraf ortasındaki diplomatik bağların tekrar başlatılmasında oynadığı etkin rolden ötürü Çin’e teşekkür etti.

Suudi yetkililer, Çin liderinin önerdiği iyi komşuluk ilkesine dayalı inisiyatifin bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarını desteklediğini belirtti.

İranlı yetkililer de Çin’in öbür ülkeler ortasındaki işbirliğinin genişletilmesinde ve münasebetlerin geliştirilmesinde yapan bir rol oynadığını söz etti.





Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve İran ortasındaki diplomatik alakaların tekrar başlatılmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, görüşmelerin ilerletilmesini sağlayan Çin’e teşekkürlerini sundu.

Türkiye, Irak, Umman, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn dâhil olmak üzere çok sayıda ülke Suudi Arabistan ile İran ortasındaki diplomatik münasebetlerin yine başlatılması kararının memnuniyet verici olduğunu açıkladı.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


11.03.2023 16:10:21