Çinli araştırmacılar, depremi önceden saptamak için uydu sistemlerini kullanıyor

Çinli mucit Zhang Heng’in birinci sismoskopu geliştirmesinden 1800 yıl sonra, bilim insanları onun ismini taşıyan bir uyduyu kullanarak deprem varsayımı üzerine araştırma yapıyor. Şubat 2018’de fırlatılan Çin’in birinci sismo-elektromanyetik uydusu Zhangheng 1, uzaydaki elektromanyetik sinyalleri yakalamak için tasarlandı ve deprem iddiası ile uzay hava durumu izleme ve uyarısı için takviye sunuyor.

Uydu programının baş araştırmacısı Shen Xuhui, 35. Ulusal Uzay Araştırmaları Sempozyumu’nda uydunun sayısız muvaffakiyete imza attığını belirterek, global jeomanyetik alan bilgilerini ve global düşük frekanslı elektromanyetik spektrum bilgilerini elde ederek data araştırması için iki model oluşturduklarını söyledi.

Deprem kestiriminin her vakit güç olduğunu belirten Shen, “Uydu izleme, klasik deprem araştırmasının hudutlarını aşıyor ve elde ettiğimiz istatistikler, uzaydaki elektromanyetik bozulmaların zelzelelerin oluşumuyla bağlı olduğunu gösteriyor” dedi. Shen’e nazaran, son beş yıl içinde Zhangheng 1, dünya çapında 7.0 büyüklüğünde ve üzerinde yaklaşık 60 sarsıntının yanı sıra 6.0 büyüklüğünde ve üzerinde yaklaşık 600 sarsıntısı gözlemledi. “6.0 büyüklüğündeki ve daha büyük zelzelelerin yüzde 80’e kadarının olaydan yarım ay evvel haberci sinyaller sergilediğini bulduk” diyen Shen, Zhangheng 1 uydusu tarafından kaydedilen ilerlemeleri kabul etmekle birlikte, hakikat deprem varsayımına ulaşılabilmesi için daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Bir deprem meydana geldikten sonra datalar üzerinden geriye gerçek izlenerek çok sayıda haberci sinyalin tespit edildiğini belirten Shen, “Bunun nedeni, data işlemenin karmaşıklığı ve hudutlu insan ve bilgi süreç gücüyle global dataların gerçek vakitli olarak izlenememesidir. Ayrıyeten vakit, yer ve yoğunluğun gerçek iddia edilmesi şimdi mümkün değil. Uydular tarafından tespit edilen haberci sinyaller, çoklukla merkez üssünden birkaç yüz kilometre uzakta görünüyor. Bir uydudan gelen bilgiler kâfi olmaktan çok uzak. Deprem varsayımı, sismoloji, elektromanyetik, jeodezi ve jeokimyanın çok disiplinli araştırmasını gerektiriyor” dedi.

58 yaşındaki bilim insanı, deprem iddiasındaki mevcut sınırlamalara karşın bu alandaki gelecek beklentileri konusunda kendinden emin. Shen’e nazaran; makine tahsili, büyük data, yapay zekâ üzere bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte beşerler deprem olmadan evvel gerçek vakitli bilgi sürece yapabilecek. Shen, “10 ila 20 yıl içinde deprem kestiriminde bir atılımın beklenebileceğine inanıyorum” dedi.

Çin’in yakın gelecekte Zhangheng 1-02 uydusunu fırlatmayı planladığını da açıklayan Shen, yeni uydunun, 24 saat izlemeyi mümkün kılacak ve müşahede aralığını dünyanın kuzey ve güney kutuplarına kadar genişleterek, global sistemdeki değişiklikleri gözlemleme yeteneğini geliştireceğini söyledi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


11.04.2023 11:04:18