Çinli sözcü: “Xi Jinping Rusya’ya barış için gidiyor”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 20-22 Mart ortasında Rusya’ya yapacağı resmi ziyareti kıymetlendirerek “Çin-Rusya iş birliği, iki ülke halklarına mutluluk getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Sözcü Wang, Çin ile Rusya’nın birbirinin en büyük komşuları ve değerli yeni kalkınan piyasalar olduğunu hatırlatarak iki ülkenin iş birliğinin yüksek dayanıklılık, kâfi potansiyel ve geniş kapsamlılık niteliklerini gösterdiğini söyledi.�

Çin ile Rusya’nın hürmet, karşılıklı fayda ve ortak çıkara dayalı kurallar doğrultusunda her alanı kapsayan pragmatik iş birliğini derinleştireceğini kaydeden sözcü, bunun iki ülke ve halklarının temel çıkarına uygun olduğuna dikkat çekerek Xi’nin Rusya ziyareti sırasında Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile bir arada her iki tarafı ilgilendiren iş birliği alanları konusunda derinlemesine fikir alışverişinde bulunacağına işaret etti.

İki tarafın Jenerasyon ve Yol inisiyatifi ve Avrasya Ekonomik Birliği hakkındaki iş birliği çalışmasını hızlandıracağını lisana getiren sözcü, iki ülkenin dal ve tedarik zincirlerinin sıkıntısız bir halde çalışmalarını koruyacağını belirtti.

“İkili iş birliği şeffaf ve dürüsttür”

Çin’in her vakit eşitlik ve karşılıklı fayda kuralları temelinde Rusya dâhil olmak üzere dünya ülkeleriyle olağan ekonomik ve ticari iş birliğini sürdürdüğünü söyleyen sözcü, Çin ile Rusya ortasındaki iş birliğinin şeffaf ve dürüst olduğunu, iki ülkenin halklarına memnunluk getirmeyi ve global gelişmeyi hızlandırmayı amaçladığını ve bu bağların üçüncü bir taraftan etkilenmeyeceğini belirtti.

Askeri materyallerin ihracatından kelam eden sözcü, Çin’in bu mevzuda her vakit temkinli davrandığını vurgulayarak “Çin hem askeri hem sivil amaçla kullanılabilen malların ihracatına sınırlama koydu ve BM Güvenlik Konseyi’nin yetki vermediği tek taraflı yaptırım ve uzun kollu yargı girişimine karşı çıkıyor” dedi.

Bazı ülkelerin silah satışı konusunda ikili standart uygulamalarının ve Ukrayna krizinde “yangına körükle” gitmelerinin bilakis Çin’in tavrı ve davranışının dengeli olduğunu lisana getirdi.

“Ukrayna konusunda her zaman barış görüşmesi için çalışıyoruz”

Wang, Xi’nin Rusya ziyareti sırasında Ukrayna konusundaki tutumunun ne olacağı sorusuna ise şu karşılığı verdi: Xi barış için Rusya’yı ziyaret edecek. Dünya barışının korunması, ortak gelişmenin hızlandırılmasının, Çin’in dış siyasetinin özünü oluşturuyor. Her vakit barış, diyalog ve tarihin hakikat tarafında olan Çin’in temel tavrı şöyle bir cümleyle özetlenebilir: Barış müzakerelerini teşvik etmek.”

Sözcü, Çin’in Ukrayna krizi üzere milletlerarası sıcak hususlarda objektif ve adil tavrına sadık kalarak, krizlerin siyasi tahlili için gayret göstermeye devam edeceğini belirterek Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Rusya’ya yapacağı ziyaretin bir dostluk, iş birliği ve barış seyahati olacağını vurguladı.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


18.03.2023 13:56:07