Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, Hatay’ın Defne ilçesinde talimatı şahsen kendisi tarafından verilen ve üretimi tamamlanmak üzere olan konteyner kentte kalan afetzede vatandaşlarla bir ortaya geldi.
Afet bölgesinde çadır badiresinin devam ettiğini hatırlatan Gelecek Partisi başkanı, alandan gelen en ağır şikayetin ise birinci iki gün arama kurtarma çalışması yapılmaması olduğunu söyledi.
Depremden etkilenen kentlerin büyük ölçüde boşaldığını lisana getiren Davutoğlu, kalan vatandaşların ise meskenlerine yakın noktalarda çadır kurmak istediğini aktararak “Çadır seferberliği şart” dedi.
Bölgede enkaz kaldırma çalışmalarının başladığını ve bu çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Hala enkaz altında cenazeler var ve cenazelerin yakınları onları bir bütün olarak almanın telaşı içinde. Her bir insan bedeni kutsaldır. Bu çalışmalarda büyük özen gösterilmesi lazım” diye konuştu.
Afet Uyum Merkezi’nde Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Büyükşehir Belediye Lideri Lütfü Savaş ile görüştüğü bilgisini veren Davutoğlu, “Herkes büyük bir gayretle çalışıyor fakat vatandaşlarımızın birikimleri o enkazların altında. Çok itinayla yürütülmesi gereken bir çalışma. Uyum merkezindeki yetkililer enkazların tam manasıyla kaldırılabilmesi için bir buçuk kamyona muhtaçlık olduğunu söyledi. Ayrıyeten etraf felaketine yol açmamak açısından bu enkazların döküleceği yerler de dahil olmak üzere yeterli bir formda planlanmalı. Çarçabuk bunları kaldırarak seçim öncesinde yeni bir inşaat faaliyeti yapıyor telaşına girmek hakikat değil” sözlerini kullandı.
Hatay’da meydana gelen hasarın büyük kısmının ova kısmında gerçekleştiğine ve kentin üst taraflarındaki hasarın daha az olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, kent planlaması yapılırken bu gerçeğin göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı. Davutoğlu, ilerleyen süreçte yapılacak imar faaliyetlerinin ‘bilimle barışık’ bir inşa sürecinin gerekli olduğunun altını çizdi.
Kültürel yıkım olan bir kentte yalnızca inşaat düşünemezsiniz
Öte yandan Hatay’ı adım adım bildiğini ve kentteki kültürel dokunun da büyük oranda tahrip olduğunu gözlemlediğini bildiren Davutoğlu, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Antakya o denli bir yer ki; bütün Mezopotamya kültürü burada buluşuyor. Ulu Camii yıkılmış. Habib-i Neccar Camii yıkılmış. Ortodoks Kilisesi yıkılmış. Havra yıkılmış. Latin Kilisesi büyük hasar görmüş ve Medeniyet Korosu diye her vakit gururlar andığımız koronun yedi sanatkarı vefat etmiş. Kültürel bir yıkım da var. Kültürel yıkım olan kentte yalnızca inşaat düşünmemek lazım. Bu kent kültürünün de motamot insanları üzere korunması lazım. Hatay’ın, başta Antakya olmak üzere tekrar inşasının bir siyasi sıkıntı değil büyük bir kültürel problem olduğunu hepimizin fark etmesi lazım.”
�
Hibya Haber Ajansı
24.02.2023 23:10:10