Deprem sonrası ruhsal bozukluklara dikkat�

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek açıklamasında, “Depremin üstünden vakit geçmiş olmasına karşın hala çok kaygı, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, hislerini hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama yakınmaları olabilir. Deprem olayını daima tekrar yaşıyor üzere hissetme, deprem anlarını tekrar tekrar hatırlama, yaşananlarla ilgili hayaller ve gündüz düşleri görülebilir. Deprem olayını hatırlatan yerlerden ve durumlardan kaçınma davranışları olabilir. Olayın tamamını ya da kimi kısımlarını hatırlayamama, sarsıntının olduğu meskene girememe, insanlardan uzaklaşma, olayla ilgili konuşmayı istememe görülebilir.” dedi.

Cinek; uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk gibi aşırı gerginlik belirtilerinin yaşanabileceğini vurguladı.

Yaşananlar hakkında çaresizlik hissedilebileceğini söyleyen Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek şöyle devam etti:

“Deprem yaşamış bireylerde birinci haftalarda tüm bu belirtilerin görülmesi doğaldır. Bu belirtiler olağandışı duruma verilen olağan yansılar olarak kıymetlendirilir. Bu belirtilerin bilhassa birinci üç ay içerisinde resen düzelme eğilimi olduğu bildirilmiştir. Ayrıyeten afet periyotlarında bilhassa daha evvelce ruhsal bozukluk tanısı olanların ilaçlarını temin etmeleri ve tedavilerinin aksamaması çok kıymetlidir. Gerekli durumlarda kesinlikle ruh sıhhati uzmanlarından takviye alınmalıdır.”

Peki kendinizi daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

“Yaşadığınız olayla ilgili his ve fikirlerinizi sizi dinleyebilecek bir yakınınızla paylaşmaktan kaçınmayın.” Diyen Psikiyatri Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek, böyle dönemlerde sosyal desteğin önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek, “Aile, arkadaşlar ve komşularınızla olan destekleyici ve olumlu münasebetleri sürdürün. Mümkün olduğunca günlük rutin aktivitelerinize ve toplumsal etkinliklerinize devam etmeye çalışın. Çok ağır telaş hissediyorsanız, nefes idmanları ve gevşeme antrenmanları âlâ gelebilir. Gün içinde zelzeleye ilişkin görsellere ve görüntülere maruziyet mühletini mümkün olduğunca kısaltmalısınız. Son olarak ruhsal yakınmalarınızla tek başınıza baş edemeyeceğinizi düşündüğünüz her vakit ruh sıhhati uzmanlarına başvurarak danışmanlık alabileceğinizi unutmayın.” halinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı


13.04.2023 10:50:10