Depremzede kadınlar için iş atölyeleri kuruluyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, depremzede bayanların süratlice hayatlarını yine kurmaları, rehabilite olmaları ve ailelerinin muhtaçlıklarını karşılamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ülkemizin dört bir yanından gelen bayan kooperatiflerinin takviyesi ile Gaziantep’te 2, Kahramanmaraş’ta 2, Adıyaman ve Malatya’da 1’er tane olmak üzere çadır ve konteyner kentlerde toplamda 6 İş Atölyesi açtı.

Kadınların ekonomik manada teşvik edilmesi planlanıyor

İş atölyelerine çarşaf, yastık kılıfı, tişört üzere acil gereksinimlerin üretilmesi için dikiş makinesi, halı, kilim tezgahları yerleştirildi. Örgü, takı tasarımı, ahşap boyama ve ebru alanları oluşturuldu. Bu atölyelerde usta öğreticiler eşliğinde dikiş nakış öğrenen bayanlar, başka depremzedelerin gereksinimlerini da karşılayarak onlara takviye oluyor. İş atölyelerindeki eğitimlere katılan bayanlar hem hünerlerini geliştiriyor hem de zelzelenin olumsuz tesirlerinden kurtuluyor. Bu vakte kadar yaklaşık 2 bin 500 depremzede bayan iş atölyelerine katılarak öteki depremzedeler faydasına da katkı sağladı. �





Bakanlık tarafından, ayrıyeten, iş atölyeleri ile zelzeleden etkilenen vilayetlere yakın etkin bayan kooperatifleri eşleştirildi. Bu sayede orta ve uzun vadede hem üretim kapasitelerinin attırılması hem de bayanların ekonomik manada teşvik edilmesi planlanıyor.

Depremden etkilenen bayan kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik iş birliği

Öte yandan deprem bölgesinde bulunan tüm bayan kooperatifleri ile irtibat kurularak deprem sonrası mevcut durumları değerlendirildi, gereksinimleri tespit edildi. Bu kapsamda ilgili ünitelerle uyum sağlanarak bayan kooperatiflerinin ellerinde bulunan eserlerin satışı sağlanıyor. Ayrıyeten, Bakanlık, deprem bölgelerinde bulunan ve olumsuz etkilenen bayan kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik özel bölüm ve memleketler arası kuruluşlarla iş birliği geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyor.

Depremzede anneler için Bebek Bakım odası

Bakanlık, depremzede annelerin bebeğini emzirebileceği, altını değiştirebileceği, çocuk bezi, ıslak mendil üzere temel muhtaçlık materyallerinin olduğu, anne ile bebeğin mahremiyetinin korunabildiği ortak alanların oluşturulmasını planladı. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta 3 Bebek Bakım odası hizmet vermeye başladı.

Hibya Haber Ajansı


31.03.2023 13:20:17