Derinkuyu Yeraltı Şehri nerede, Derinkuyu Yeraltı Şehri tarihçesi

Tarihi ve gizemiyle Derinkuyu Yeraltı Şehri‘nin büyüsüne kapılacaksınız! İşte Kapadokya’nın en ilginç noktalarından biri, Derinkuyu Yeraltı Şehri

Ülkemiz, yer yüzünde olduğu kadar yer altında da görülmemiş güzelliklere sahip. Bunlardan birisi de Kapadokya’daki ünlü peribacalarının 85 metre kadar altında, binlerce yıl boyunca kullanılmış dünyanın en büyük yeraltı şehri Derinkuyu. Bu yazımızda; Derinkuyu Yeraltı Şehri nerede, nasıl gidilir, tarihçesi  gibi hakkında tüm merak edilenleri paylaştık.

Günümüzde Derinkuyu olarak bilinen ve yüzyıllar boyunca saklı kalan antik şehir birçok kat şeklinde inşa edilmiştir ve 20 bin kişiyi aylarca gözlerden gizleyebilecek kapasiteye sahipti.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Tarihçesi

1963 yılında evine tadilat yaptırmak isteyen bir köylü tarafından tesadüfen keşfedilmiş, 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte Derinkuyu’nun Protohitit, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı söylenmektedir. Burada bulunan mermer kartal heykeli Roma, misyoner okulu ve kilise ise Bizans etkisini kanıtlar niteliktedir.

 II. yüzyılda Roma’nın zulmünden kaçan ilk Hristiyanlar, Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadoya’ya ulaşarak bölgedeki yeraltı şehirlerini kurmuşlardır. Uzun süreli barınma için inşa edilen bu şehirlerde kilise, ahır, şaraphane, misyoner okulu, su kuyuları, erzak depoları ve havalandırma boruları gibi fiziksel ve toplumsal temel ihtiyaçların karşılanabileceği alanlar bulunmaktadır.

Barınma, beslenme, eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılayan halk, güvenliklerini de katlar ve alanlar arasına inşa ettiği dar tüneller ve bu tünellere yer yer ekledikleri, herhangi bir tehlike anında tünelin kapanmasını sağlayan büyük taş tekerleklerle sağlamışlardır.

Günümüzde sadece 8 katı temizlenip ziyarete açılmış olan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin tüm katlarının temizlenmesi halinde şehrin toplam derinliğinin 50 metreden 85 metreye kadar yükseleceği ve kat sayısının da 12-13 civarı olacağı öngörülmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında Kısa Bilgiler

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde Neler Var?

Birbirine bağlı sayısız odalardan oluşan yeraltı şehrinde bazı odalar yalnızca tek bir kişinin geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlanmış durumda. Ayrıca, güvenlik gerekçesiyle tünellerin giriş çıkışlarında tüneli kapatmak üzere kullanılmış olan büyük taş silindirler bulunuyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin birinci katında; ahır, mutfak, şaraphane ve yaşam alanı gibi yerler bulunuyor. İkinci katta, döneminde burada yaşayan insanlara ait odalar, kiler, şaraphane ve mutfak gibi bölümler, bir de Misyoner okulu ile derslikler yer alıyor. Üçüncü katta, kilise, günah çıkarma yerleri ve mezar odaları mevcut. Dördüncü katta; şehrin adını aldığı su kuyuları, sarnıçlar ve yine mezar odaları var.

Beşinci kattan itibaren daha derine inildikçe dar tüneller karşınıza çıkıyor ve buralardan geçmek daha da zorlaşıyor. Beşinci katta, havalandırma alanlarının olduğu bir bölüm, Altıncı katta, bir tünel ve en son yedinci katta ise toplanma alanı, kilise ve su kuyusu bulunuyor. Burası aynı zamanda yeraltı şehrinin en büyük alanı.

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni tam anlamıyla gezmek yaklaşık yarım saat sürüyor. Klostrofobisi olanların burayı gezmesi tavsiye edilmiyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri kimler yaşamış?

Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri neden yapıldı?

Hristiyanların roma imparatorluğunun zulümden ve işkencelerinden kurtulma, savunma ve saklanma amacıyla yer altındaki yumuşak kayalar oyularak yapılmıştır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme‘den yaklaşık 35 km., Nevşehir‘den ise 30 km. mesafede Derinkuyu ilçesi sınırları içerisinde bir konumda yer alıyor. Buraya özel aracınızla, araç kiralayarak veya minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kapadokya’dan günübirlik gezi turları ile gidebilirsiniz.

Adres: Bayramlı Mah. Şemşili Yolu Sok. No:15 Derinkuyu/NEVŞEHİR

Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti ne kadar?

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne giriş ücreti  100 TL’dir. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Açılış saati 08:00 kapanış ise 17:00’dır.


30.03.2023 18:45:26