DEÜ’nün sürdürülebilirlik projesine KalDer’den ödül

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ),Üniversitenin Mühendislik Fakültesi ve İşletme Fakültesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen İKLİM-DE Projesi ile Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Ankara Şubesi tarafından verilen ‘İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri’nde ‘Üniversite’ kategorisinde mükafata layık görüldü. Bahisle ilgili konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kurumumuz yaşanabilir bir dünya hayaliyle çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda sorumluluk almaktan çekinmiyor ve öncü olacak çalışmalara imza atıyoruz. Tabii ki çalışmalarımızın takdir görmesi de bizleri mutlu ediyor.” dedi.

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi ve İşletme Fakültesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen projenin koordinatörlüğünü Prof. Dr. Sevinç Özkul yürüttü.

Proje hakkında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İKLİM-DE projesi ile kurumsal yapılanma ve planlamayla birlikte yerleşke ortamında kaynak kullanımını azaltmaya yönelik yatırımların desteklenmesini hedeflediklerini tabir etti. Projenin; iklim değişikliği mevzularıyla ilgilenen başkan sayısını ve akademisyenler tarafından etraf problemleriyle ilgili araştırma sayısını artırmak, iklim değişikliğini önlemek üzere dış kaynak yaratma üzere kıymetli gayeleri bulunduğunu aktaran Rektör Hotar, “Sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarına her geçen gün yenilerini ekleyen kurumumuz, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir etraf ile ilgili çalışmalarında öncü uygulamalar geliştirmeye devam ediyor. Güç, altyapı, atık idaresi, su, çevreci ulaşım ve iklim değişikliğiyle ilgili kıymetli çalışmalara imza atan üniversitemiz, bu alanlarda hem geliştirdiği projelerle yatırımlar da bulunuyor hem de farkındalık faaliyetleri yürütüyor. İKLİM-DE projesi bu alanda geliştirdiğimiz en değerli projelerimizden birisi. Bu proje ile hem tabiat dostu bir yerleşke dönüşümünü destekliyor hem de yürüttüğümüz eğitim faaliyetleri ile bu dönüşümün korunmasını ve geliştirilmesini hedefliyoruz.” sözünü kullandı.

DEÜ olarak, yenilenebilir enerjiyi desteklediklerini ve bu doğrultudaki yatırımlarını sürdürdüklerini aktaran Hotar, yenilenebilir güç kaynaklarından azamî seviyede faydalanmak için DEÜ yerleşkelerinde Güneş Güç Santrali (GES) konseyi olduğunu hatırlattı.





Kampüslerde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve güç verimliliğinin sağlanması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Rektör Hotar, “Sadece yenilenebilir enerjiyi desteklemekle kalmıyor geri dönüşüme de önemli bir değer veriyoruz. Sonuçta geri dönüşüm güç tasarrufuna kıymetli katkılar sunduğu üzere ekolojik istikrarın korunması açısından da büyük ehemmiyet arz etmekte. Bütün bunların ışığında üniversitemizin geri dönüşüme atfettiği paha ise bir yıl içinde yaklaşık 323 ton atığın geri dönüştürülmesine imkân tanıdı. Üniversite olarak daha yaşanabilir bir dünya için tüm imkânlarımızı seferber ettik. Geri dönüşümü her alanda uygulamaya ihtimam gösterdik. Bu doğrultuda organik atıklarda kompost üretimine başladık.” formunda konuştu.

Hibya Haber Ajansı


28.03.2023 12:50:09