‘Dijital Patoloji Çalıştayı’ farklı sektörlerden uzman isimleri buluşturdu

Dijital patolojinin bugünü ve geleceği konusunda değerli bilimsel paylaşımların yapıldığı Dijital Patoloji Çalıştayı, Türk Patoloji Derneği ve Memorial Patoloji işbirliği ile geçtiğimiz hafta Memorial Bahçelievler Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Tüm gün süren kursta patolojide dijitalizasyon ve yapay zekanın patoloji rutinini nasıl değiştirdiği, sağlık yanında farklı bölümlerden iştirakçiler tarafından tartışıldı.

Dijitalizasyon ve yapay zeka odaklı çalıştayda; Türk Patoloji Derneği Lideri Mine Güllüoğlu, Patoloji Dernekleri Federasyon Lideri Funda Yılmaz, Patoloji Dernekleri Federasyonu Bilişim Çalışma Kümesi Lideri Hesna Müzeyyen Astarcı, Memorial Patoloji Kurucu Doktoru İlknur Türkmen ve patoloji uzmanlarının yanı sıra bilgisayar mühendisleri, yazılım mühendisleri, sıhhat yöneticileri, sıhhat sanayisi temsilcileri ve öğrenciler de yer aldı. Dijital Patoloji Çalıştayı’nda; ‘Patolojide bilişim’, ‘Yapay zeka algoritmaları’, ‘Patolojinin analogtan dijitale geçişi’ ve “Dijital patolojide yasal ve etik düzenlemeler’ mevzularında oturumlar düzenlendi.

“Yapay zeka patolojik tanıda doğruluk oranını artıyor”

Yapay zeka algoritmaları; patolog değerlendirmesi öncesinde, hastalıklı/kanserli alanları işaretleyebilmekte, patolog çalışması için öncelikli hadiselerin belirlenmesini sağlamakta, kalite denetim değerlendirmelerini laboratuvar kademesinde yaparak gerekli düzenlemelere imkan verebilmektedir. Uygun halde ‘eğitilen’ yapay zeka algoritmaları, hastalıkların moleküler profillerini rutin patoloji preparatlarından öngörebilmekte, hastalıkların seyri, tedavi seçenekleri ve bireye özel tedavi hakkında bilgi verebilmektedir.





“Dijitalizasyon patologların iş yükünü azaltıyor”

Çalıştaya konut sahipliği yapan Memorial Patoloji Kurucu Doktoru Prof. Dr. İlknur Türkmen,�tüm dünyada her geçen gün artan kanser olguları buna karşılık azalan patoloji uzmanı sayısına karşı yapay zekanın yeni ufuklar ve yeni umutlar vaat ettiğini belirtilerek şunları ekledi:

“Dijitalizasyon ve yapay zeka patoloji uzmanlarının iş yükünü azaltarak teşhis koyma rahatlığı, daha rahat ve gerçek halde yapacakları bir platform oluşturarak, tabiplerin daha yetişmiş işler yapması ve hastaya daha yararlı olmasına dayanak olmaktadır. Dijitalizasyon tüm dallarda olduğu üzere sıhhatte da geleceği şekillendirmektedir. Patoloji ise bilhassa morfolojik temelli bir bilim olması nedeniyle yapay zeka çalışmaları için uygun bir platform oluşturmaktadır. Yapay zeka artık gelecek değil bugündür. Şu anda yapay zeka çalışmaları rutin mikroskobik imgeden hastanın prognozunu kestirim etmeyi hedeflemekte ve bu tarafta çok olumlu gelişmeler içeren çalışmalar her geçen gün algoritmik süratte artmaktadır.”

Hibya Haber Ajansı


10.03.2023 15:54:04