Baş ağrısı, eklem ağrıları gibi farklı türlerde ağrılar, günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilir. Ağrıların hafifletilmesi için genellikle kimyasal ilaçlara başvururuz. Ancak, doğal olarak ağrıları hafifletmek veya ağrıyı önlemek için besinler bulunur. Bu yazıda, doğal ağrı kesici olarak kullanabileceğiniz bazı besinlere yer vereceğiz.
Doğanın bize sunduğu bu yiyecekler, ağrıları hafifletmek için etkili bir alternatif sunabilirler. İlaçların yan etkilerinden kaçınarak, sağlığımıza daha duyarlı bir yaklaşımı benimsemek için bu doğal besinleri nasıl kullanabileceğinizi öğrenmenin tam da sırası! Vücudu gevşeterek bazı ağrıları hafifleten bu bitki ve meyveleri tüketirken aşırıya kaçılmaması gerekiyor.Hastalıklarınızı görmezden gelmemeli, sağlık kontrollerinizi ihmal etmemeli ayrıca hekiminize de başvurmalısınız.
Doğal ağrı kesiciler
Kırmızı üzüm
İçerisinde yüksek miktarda resveratrol içeren kırmızı üzüm, kıkırdak hasarından dolayı oluşan sırt ağrısına iyi geliyor. Özellikle daha koyu renklere sahip olan kırmızı üzüm, sırt ağrılarını azaltmada daha etkili.
Zencefil
2000 yıldır sindirim sistemine rahatlattığı bilinen zencefil aynı zamanda etkili bir ağrı kesici. Mide bulantısını önleyen zencefil aynı zamanda mide yatıştırma özelliğiyle de bilinmektedir. Zencefil, artrit kaynaklı ağrıyan eklemler ve adet krampları da dahil olmak üzere ağrıyla savaşan doğal bir bitkidir.
Papatya
Papatya da ağrı kesici maddeler bulunmaktadır. Özellikle sinir sistemi ile ilgili ağrılar için yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılır. İyi bir kas gevşetici özelliği olan papatya çayının ağrıları azalttığı kabul edilmektedir.
Zerdeçal
Zerdeçalın içindeki bileşik, iltihaplanma da dahil olmak üzere vücuttaki çeşitli süreçleri etkileyebilmektedir. Kurkumin takviyesi alanların romatoid artrit ve osteoartrit sorunları ile baş edebildiği ortaya çıkmıştır. Zencefilin demlenmesi ve içine bal konulmasıyla hazırlanan çaya karabiber eklenmesi etkisini artırmaktadır. Hint gıdalarında yaygın olarak kullanılan baharatın, romatoid artrit ağrısına ibuprofen kadar etkili olduğu belirlenmiştir.
Kiraz
Yapılan araştırmalarda, kiraz suyunun egzersiz yapan erkeklerde kas hasarı semptomlarını azalttığı belirlenmiştir. Ağrı kesici antosiyaninler ayrıca böğürtlen, vişne, ahududu ve çilekte de bulunmaktadır.
Kahve (kafein)
Son yıllarda ise kafeinin kendine özgü ağrı azaltıcı güce sahip olduğu da ortaya çıkmıştır. Ancak kafein alımında aşırıya kaçmamak gerekmektedir.
Balık
Balıktaki omega-3 yağ asitleri, romatoid artrit, migren ve Crohn hastalığı da dahil olmak üzere bazı otoimmün hastalıklardan kaynaklanan ağrı veya iltihaplanmayı azaltabilmektedir. Düzenli balık tüketen, kronik boyun ve sırt ağrısı olan hastalarda etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan bir araştırmada ağrısı olan hastaların yüzde 60’nın üç ay boyunca balık yağı tükettikten sonra rahatlama yaşadığı ve neredeyse çoğu ağrı kesici ilaçları tamamen bıraktığı bildirilmektedir.
Yaban mersini
Yaban mersini, iltihapla savaşabilecek ve ağrıyı azaltabilecek çok sayıda bitkisel öğeler içermektedir. Meyvenin mevsimi değilse, donmuş yaban mersini taze ile benzer şekilde besin içeriğine sahiptir. Çilek ve portakal da dahil olmak üzere antioksidan ve polifenol içeren diğer meyvelerin de yatıştırıcı etkileri vardır.
Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği, migren ataklarını azaltmasıyla bilinen bir mineral olan müthiş bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca osteoporozun önlenmesine ve tedavisine yardımcı olmaktadır. Daha fazla magnezyum için badem ve kaju fıstığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak ve lahana gibi), fasulye ve mercimek düzenli olarak tüketilmelidir.
Nane
Nane yağı, irritabl bağırsak sendromunun ayırt edici özellikleri olan ağrılı kramplarını, gazı ve şişkinliği gidermektedir. Aşırıya kaçmamak şartıyla nane çayı tüketenler, mide rahatsızlığına bağlı ağrılarının yatıştığını belirtmektedir.
Ceviz
İçeriğindeki yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri ile beyin ve kalp sağlığının yanı sıra ağrılara da iyi gelmektedir. Düzenli olarak ceviz tüketmek, kas ve eklem ağrılarına karşı etkilidir. Özellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde tüketilmesi önerilmektedir.
Sarımsak
Diş ve baş ağrısına iyi gelen sarımsak, doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Özel sağlık durumları haricinde genellikle günde 2-3 diş sarımsak kas ve kemik ağrılarına iyi gelmektedir.
Sızma zeytinyağı
Sızma zeytinyağının, doğal iltihap giderici etkisi vardır. Ancak bu enzimin etkili olabilmesi için zeytinyağının doğal olması ve eski usullere göre sıkılarak tüketime hazır hale getirilmesi önemlidir. �
Karanfil
İlaç olarak kullanılan ağrı kesicilerin içerisinde bile yer alan karanfil, öjenol içerdiği için diş ağrısında evde kullanılacak en iyi yöntem.
Ada çayı
Sinirsel baş ağrısı çekenlere önerebileceğimiz ada çayı, stresi azaltarak rahatlamanıza yardımcı oluyor. Bununla da sınırlı kalmayan ada çayı, boğaz ağrılarını azaltmasıyla da favorilerimiz arasında.
Tüm bu besinler kişide kronik hastalıklar ya da beslenme ile farklı sorunlar varsa dikkatli tüketilmeli, gerekli hallerde doktora danışılmalıdır.
12.09.2023 13:43:47