Dülük Antik Kenti’nde çalışmalar hızlanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin’in iştirakiyle Dülük Antik Kenti’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve duyurulması hedefiyle yol haritası ve mevcut durum hakkında toplantı yapıldı.

Tarihi yapı ve alanların korunması, turizme kazandırılması için çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi, birinci yerleşiminin 600 bin yıl öncesi olduğu iddia edilen Dülük Antik Kenti için yürütülen çalışmaları hızlandırdı.

Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda tarihi katmanlarının sürdürülebilir biçimde görünür kılınması, imkanların en verimli biçimde kullanılması, oluşacak turizm potansiyelin idaresi üzere mevzular ele alındı. Sunumlar ve maketlerle anlatımların yapıldığı toplantıya Lider Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, kurumların ilgili yöneticileri de katıldı.

Uzun mühlet beşerler için pahalı bir yerleşim yeri olan, Hitit Dönemi’nden Bizans İmparatorluğu devrine kadar dini merkez özelliğini barındıran Dülük Antik Kenti’nde kaya mezarları, taş ocağı ve yerleşim kalıntılarının korunarak günümüz teknolojisiyle entegre aktiflikleri planlanıyor. Çalışmalar için farklı disiplinler ortak çalışacak. Bölgenin şahit olduğu tarihi periyotlar ziyaretçilere görsel ve işitsel olarak yansıtılacak.

“Antik kent, dünyanın bulunan en büyük Mitras Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor”

İçinde Pers kökenli, devrin askerlerinin inandığı din olarak bilinen, bölgede Roma Lejyonları’ndaki askerlerin de ağır etkilendiği zımnî ibadet edilen Mitra Dini Tapınağı’nın bulunduğu antik kent için etrafa uyumlu planlamalar yapılacak. Anadolu’da bulunan Mitras Yeraltı Tapınağı’nın birincisi, dünyada ise bu dinin bulunan en büyük tapınak özelliğini barındıran ve 2 kısımdan oluşan yapı için toplantı kapsamında saha seyahatleri sonrası yapılan dizaynlar üzerinde konuşuldu.

Hibya Haber Ajansı


12.04.2023 16:04:11