Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de düzenlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunda başlayacak 25. İzmir Kitap Fuarı çerçevesinde “İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat-Sinema Buluşması” düzenliyor.

11-19 Mart tarihleri ortasında Gaziemir’deki Fuar İzmir’de, TÜYAP, İZFAŞ ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliğiyle düzenlenecek aktiflikte sinemamızda edebiyat yapıtlarından uyarlanmış sinemalar gösterilecek, müellif, direktör ve eleştirmenlerin iştirakiyle söyleşiler yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “İki sanat dalını İzmir’de buluşturmaktan mutluluk duyuyor, bu vesileyle artık aramızda olmayan değerli yazar ve yönetmenlerimizi anmayı hedefliyoruz” dedi. “Edebiyat- Sinema Buluşması” kapsamında bu yıl Orhan Kemal, Rıfat Ilgaz ve Haldun Taner’in yanı sıra iki İzmirli muharrir, Attila İlhan ve Necati Cumalı ile sinemamızın usta direktörleri Atıf Yılmaz, Yı lmaz Güney, Erden Kıral, Tunç Başaran ve Yusuf Kurçenli anılacak.

“Uçurtmayı Vurmasınlar ve Karartma Geceleri”

Fuar mühletince her gün saat 15.00’te Seminer Salonu-A’da gösterilecek bir sinemanın akabinde saat 17.00’de bir söyleşi olacak. 11 Mart’ta Erden Kıral’ın Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde” gösteriminin akabinde Doğu Yücel’in söyleşisi ile başlayacak aktiflik dizisi, 12 Mart’ta Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” sinemasının akabinde Ercan Kesal ve Ömer Türkeş’in katılacağı “Edebiyatımız ve Sinemamızda Darbeler” başlıklı söyleşi ile sürecek.





13 Mart’ta Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar” sinemasının akabinde kitabın muharriri Feride Çiçekoğlu edebiyat-sinema münasebeti üzerine konuşacak. 14 Mart’ta Yusuf Kurçenli’nin Rıfat Ilgaz uyarlaması “Karartma Geceleri”nin akabinde Nesteren Davutoğlu, Kurçenli’nin asistanları direktör Aydın Sayman ve Yıldız Bakoğlu sinemanın imal sürecini ve sansürle çabasını anlatacak. Yılmaz Güney’in “Baba” sinemasının 15 Mart’taki gösteriminin akabinde İnci Aral “Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney” başlıklı bir söyleşi yapacak.

“Sokaktaki Adam’dan Adı Vasfiye’ye”

Haldun Taner’in doğum günü olan 16 Mart’ta Atıf Yılmaz’ın “Keşanlı Ali Destanı” sineması gösterilecek; Behçet Çelik ve Zeynep Oral Taner’in hikayeleri ve tiyatro oyunları üstüne konuşacaklar. 17 Mart’ta Attila İlhan’ın romanından uyarlanan Biket İlhan’ın “Sokaktaki Adam” sinemasının akabinde İzmir’in UNESCO Edebiyat Kenti adaylığı çalışmalarının koordinatörü muharrir ve şair Gülce Başer “Sinemada İzmirli Yazarlar”ı, Biket İlhan da Attila İlhan’la birlikte yaptıkları uyarlama sürecini anlatacak.

Necati Cumalı hikayelerinden uyarlanan Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” sinemasının 18 Mart’taki gösteriminin akabinde sinemanın senaryosunu yazan, PEN Müellifler Derneği 2023 Şiir Mükafatı sahibi Barış Pirhasan edebiyat-sinema alakası üstüne bir söyleşi yapacak. Fuarın son günü olan 19 Mart’ta Ahmet Ümit’in romanından uyarlanan “Sis ve Gece” sinemasının akabinde müellif Ahmet Ümit ve direktör Turgut Yasalar romanın sinemaya uyarlanması süreci üzerine konuşacak. Söyleşilerin moderasyonunu yapacak aktiflik küratörü Vecdi Sayar, önümüzdeki yılın fuarında, bu yılki programda yer almayan usta müelliflerimizin yapıtlarının yanı sıra dünya edebiyatından uyarlanmış örneklere ve ünlü muharrirler üstüne yapılmış sinemalara yer vermeyi planladıklarını söyledi.

Hibya Haber Ajansı


08.03.2023 16:04:13