Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’nı (Green Deal Industrial Plan) birinci sefer bu sene Davos’ta açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde de ABD Lideri Biden ve Leyen ortasında tıpkı mevzu müzakere edildi. Washington-Pekin çizgisinde ticaret savaşı, ihracatta kısıtlamalar ve korumacılık tedbirleri, koronavirüs pandemisi, Ukrayna-Rusya savaşı, enflasyon, güç krizi, resesyon, ekonomik belirsizlik, iklim krizi nedeniyle uzun müddettir hem finansmana erişimde hem de rekabetçiliğini müdafaada zorlanan Türk ihracatçısının AB Yeşil Mutabakatı’ndan çok sert bir formda etkileneceğini düşünüyoruz. İhracatçılar için en değerli olanı Eko-Etiket, Dijital Eser Pasaportu ve Hudutta Karbon Vergisi (CBAM). Bu kapsamda hazırlanan Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planı tasalarımızı daha da derinleştiriyor.” dedi.
Başkan Eskinazi, “Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağı Avrupa Kıtası, ihracatımızdan toplamda yüzde 48 hisse alıyor ve 109 milyar dolar ihracatımız var. İthalatımızın yaklaşık yüzde 25’ini de AB’den gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile tedarik zincirini baştan aşağı değiştirdiği üzere Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ile de dünya genelinde yaşanan finansman krizine karşı kendini müdafaa altına alıyor ve kendi iç dinamiklerini yaratıyor. Yeşil Mutabakat çerçevesinde AB ülkelerine dayanakların artırılması, süreçlerin kolaylaştırılması, çeşitlendirmesi, artırılması ve uzatılması üzere bir dizi muafiyete imkan tanıyor.” diye konuştu.
Jak Eskinazi, AB’nin bu atılımının ihracatı zorlaştıracağı üzere ithalat maliyetlerini de artıracağını ve böylece dünya genelinde korumacılık tedbirlerini beraberinde getireceğini vurguladı, Lider Eskinazi: “Günün sonunda hem ihracat yaptığımız pazarlardan hem ithalat yaparken yarı mamul aldığımız pazarlarda tedariğimizi ya AB’den yapmak durumunda kalacağız ya da yarı mamul aldığımız ülkelerin de AB Yeşil Mutabakatı koşullarını yerine getirmesi gerekecek. Elhasıl rekabetçiliğimizi zayıflatacak bir sistem ile karşı karşıyayız. İkili ticaretin önüne konulan mahzurlar, ticaret savaşları kümelenmesi ve korumacılık tedbirleriyle uzun vakittir güncelleme bekleyen Gümrük Birliği muahedemiz önemli manada zedelenmişken Yeşil Mutabakat Sanayi Planının yeni bir ticaret savaşına dönüşmemesi için devlet nezdinde yeni stratejilerin geliştirilmesi, AB standartlarına nazaran uyumlandırması gerekiyor.” dedi.
Eskinazi, “Türkiye ile AB ortasındaki Gümrük Birliği’ni Hür Ticaret Anlaşması’na dönüştürecek aktüel bir modeli devreye sokmak için hemen masaya oturmalıyız. İthalat yaptığımız ülkelerde de denetimi sağlamamız lazım. AB Yeşil Mutabakat’ı çerçevesinde mevzuat değişikliklerinin yapılması gerekiyor. Öncelikli olarak acil dönüşüme muhtaçlığı olan karbon-yoğun bölümlerden başlayarak, AB ile ticaretimizde yüksek hissesi olan öbür kesimlerin desteklenmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığımıza mevzuyla ilgili şimdiden görüşlerimizi bildirdiğimiz bir yazı yazdık ve sürdürülebilirlikle ilgili yeni bir takviye paketi açıklanmasını umuyoruz. AB Yeşil Mutabakat’a uygun düzenlemelere gereksinimimiz var.” açıklamalarında bulundu.
�
Hibya Haber Ajansı
28.03.2023 12:20:20