EMKOÜİB, 2023 yılında 1,1 milyar dolar ihracat hedefliyor

Mobilya, kağıt ve orman eserleri bölümlerini bünyesinde buluşturan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB),2022 yılında 940 milyon dolara çıkardığı ihracatını, 2023 yılında 1 milyar 100 milyon dolara taşımayı hedefliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2022 yılı Mali Genel Konsey Toplantısında konuşan EMKOÜİB Lideri Ali Fuat Gürle, 2022 yılında vazifeye geldikten sonra 1 yıllık devirde tüm zorluklara karşın başarılı bir yılı geride bıraktıklarını lisana getirdi.

Mobilyacıların gayesi dünyada birinci 5

Mobilya, kağıt ve orman eserleri dalında Türkiye’nin 2022 yılında gerçekleştirdiği 8,4 milyar dolarlık ihracattan yüzde 11 hisse aldıklarının altını çizen Gürle, “Temsil ettiğimiz tüm kesimlerde maksadımız sırf ihracat sayılarını üst çekmek değil, daha katma pahalı, tasarım odaklı ihracat ile daha katma bedelli eserler ihraç ederek ünite fiyatlarımızı ve bunun tesiriyle toplam ihracatımızı arttırmak. Dünya ihracatında birinci 8 de yer aldığımız mobilya dalında maksadımız birinci 5 ve daha yukarısı” diye konuştu.

1 milyar doları aşmak için etkinlikler art geriye

Ege Bölgesi’nde mobilya, kağıt ve orman eserleri ihracatını artırmak içi ağır bir aktiflik takvimi planladıklarını vurgulayan Gürle kelamlarını şöyle sürdürdü:

“İlk tertibimiz MODEKO İzmir Mobilya fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştireceğimiz Fas, İsrail ve Suudi Arabistan alım heyetleri olacak. Ağustos ve Ekim aylarında Ticaret Bakanlığımızın uzak ülke pazarlarına yönelik belirlediği strateji doğrultusunda Amerika ve Güney Afrika’ya yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. Yıl sonuna gerçek ise ‘Aegean Furniture’ ismiyle yürütülen Ur-Ge Projemiz kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik mobilya heyetimiz sürecini yürütüyoruz. Bu yıl deprem nedeniyle Mayıs ayına ertelenen Modeko Milletlerarası İzmir mobilya fuarına info stant ile iştirak sağlayarak takviyemizi sürdüreceğiz. Bölgemizin en kıymetli fuarlarından Modeko fuarını önemsiyoruz, firmalarımızın da fuara sahip çıkmasını istiyoruz.”

Tasarım müsabakasının teması “Smart Furniture”

Ege Bölgesi’nin mobilya, kağıt ve orman eserleri ihracatındaki ortalama ihraç fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Lider Gürle, “Katma pahalı mobilya ihracatına dikkat çektiğimiz, kesime yeni dizayncılar kazandırmayı hedeflediğimiz projemiz Ezber Bozan Tasarım Yarışımızı bu sene 3. Kere “Smart Furniture” temasıyla düzenliyoruz. Mobilya dalının markalaşması ve tasarım odaklı üretime ağırlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı ortak bir düzlemde buluşturmayı sürdüreceğiz” halinde konuştu.

Ege Bölgesi odundışı orman eserleri ihracatında yüzde 55 hisse alıyor

Defne ve kekikte Türkiye’nin dünya muhtaçlığını domine ettiği bilgisini paylaşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği Lideri Ali Fuat Gürle, Egeli ihracatçıların odundışı orman eserleri bölümünde ortalama ihraç fiyatının 3,5 katı ünite fiyata ihracat yaparak odundışı orman eserlerine kıymet kattıklarını, 2022 yılında Türkiye Geneli ihracatın yüzde 55‘lik büyük kısmına da imza attıklarını söz etti.

2022 yılında baharat bölümünün dünya genelindeki en büyük kuruluşlarından olan Avrupa Baharat Birliği’nin Genel Kurulu’na evsahipliği yaptıklarını belirten Gürle, “Çok bir başarılı tertiple 40 farklı ülkeden üst seviye yöneticilerin iştirakleriyle çok değerli bir tertip imza attık. İhracatçılarımız, kesimin en kıymetli firmalarıyla ile ilişki kurma talihi elde etti. Önümüzdeki periyotta ihracatımıza yansımasını da görmeyi bekliyoruz” dedi.

Odun dışı orman eserleri dalında ithalatçıların taleplerine uygun üretim yapılması için çalışma kümesinde projeler geliştirdiklerine vurgu yapan Gürle konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun ise pa ve tağşiş sorunu. Bu eserlerin yanlışsız metotlarla üretilmesi ayrıyeten, defne, adaçayı, kekik, biberiye üzere eserlerimizin üretim alanlarının arttırılması üzere gayelerle sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı uyumunda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin karşılaştığı meseleleri çözmek için gerekli çalışmaları yürüterek ilgili mercilere teşebbüslerde bulunuyor, üyelerimizin haklarını savunuyor, problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Tıpkı vakitte çiftçilerimizle el ele vererek eserimizin kıymetinde satılması için ortak çalışmalara imza atıyoruz. Önümüzdeki periyotta Odundışı orman eserleri dalımız için Milletlerarası alanda Türk malı algısını güçlendirmek ismine, milletlerarası projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Kınık TDİOSB tıbbi aromatik bitkisel kesimine güç verecek

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği’nin Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi’nin ortakları ortasında yer aldığı bilgisini veren Lider Gürle, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı sanayi gelişimini sağlayarak İzmir’in bu mevzuda öncü hale gelmesini hedefliyoruz. Bir öbür maksadımız, proje alanındaki üretimle birlikte ülkemizin büyük ithalat kalemlerinden birisi olan tohum ve fide dalında dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli cinslerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-ge çalışmaları, cet tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek” tespitinde bulundu.

Kağıt ihracatı 560 milyon dolara ulaştı

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatında kâğıt kesiminin lokomotif olduğunu paylaşan Gürle kelamlarını şöyle devam etti:

“Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’nin kağıt ihracatından yüzde 20 hisse alıyoruz. Kâğıt dalımız 2022 yılında ihracatta bir evvelki yıla nazaran Dolar bazında yüzde 30’luk bir artış göstermiş 560 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kâğıt dalı için ülkemizde kağıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir müddettir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik eserler kapsamına alınması için önümüzdeki periyotta Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılı olağan mali genel şura toplantısında 2023 yılı bütçesi 28 milyon 600 bin TL olarak kabul edilirken, 2023 yılı iş programı da şekillendirildi.

Genel şura sonrasında 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş zelzeleleri sonrasında Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği tarafından depremzede vatandaşlar için yaptırılar 3 bin yatak ve başka yardımlarına katkı sağlayan 25 üyesine teşekkür sertifikası takdim edildi.

Teşekkür sertifikası alanlar; “Alkim Kağıt A.Ş.-Ferit Kora, Atermo Mobilya-Yaşar Atalay, Atılım Metal Ahşap Doğrama-Suat Yılmaz, Decosit-Hikmet Güngör, Ayrıntıcı Koltuk-Engin Özcan, Emek Lamine-Aşkın Atalay, Ermiş Mobilya/Simre-Özge Ertuğrul Parlas, FMS Elit-Fahrettin Utuş, İmran Koltuk-İmran Yük, Kemal Çiğdem Ofis Koltuk-Serdar Çiğdem, Mart Masa-Murat Arslan, Mega Yatak-Engin Çakmak, NERR Ofis-Taner Uygul, Oben Koltuk-Murat Sazboğazoğlu, PİERLOTİ-Selim Özalp, Tezkar Mobilya-Kadir Tezel, Türkcan Mobilya-Mustafa Türkcan, Uygul Mobilya-Musa Uygul, Vino Mobilya-Mehmet Uzman, Work Consept-Caner Uygul, Şiddetli Koltuk-Mehmet Güçlü, Ferit Kora, İnci Safaş Sünger ve Mobilya-Turgut Oral, Yaşar Dış Ticaret-Cüneyt Başbakkal” oldu.

Hibya Haber Ajansı


12.04.2023 11:34:08