Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği madalyon Türkiye’ye Geliyor

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir müzayedede satışa çıkarılan ve dünyada sadece 4 nüshası bulunan, Fatih Sultan Mehmet’in portresinin yer aldığı madalyon, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı.

Christie’s Müzayede Evi tarafından Londra’da düzenlenen açık artırmada, Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği 15’inci yüzyıldan kalma madalyon, 38 bin sterline (yaklaşık 820 bin Türk Lirası) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelişmeyi Twitter hesabından, “Üzerinde ‘Bizans İmparatoru Muhammed’ yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli Madalyon evine dönüyor” paylaşımıyla duyurdu.

Üzerinde “Bizans İmparatoru Muhammed” yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, bugün İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır. pic.twitter.com/z1RLRYFZla

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) October 27, 2022

DÜNYADA SADECE DÖRT TANE VAR

Napoli kentinde yapıldığı belirtilen madalyon 11 santimetre çapında ve dünyada sadece dört tane var. Madalyonu bu denli nadir kılan ise Fatih’in unvanının Bizans imparatoru olarak madalyon üzerinde yer alması.

Bronzdan dökülen madalyon Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından biri sayılıyor.

Tarihçi Murat Bardakçı, madalyonla ilgili bir yazısında; “Madalyonu Türkiye’nin alması gerekir, zira madalyonun olması gereken yer burasıdır’ ifadelerini kullanmıştı.

ÜZERİNDEKİ YAZI DİKKAT ÇEKİYOR

Madalyonu özel kılan detaylardan bir tanesi de Fatih’in unvanının Bizans İmparatoru olarak madalyonun üstünde yer alması. Madalyonunun üzerinde bulunan “Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed” yazısı dikkat çekiyor.

NAPOLİ’DE 1481’DE YAPILDI

Madalyonu 1481’de Napoli’de yapan Venedikli sanatçı Constanzo da Ferrara’nın, Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’dan portre ressamı çağırması üzerine İstanbul’a geldiği de biliniyor.


28.10.2022 12:21:05