Fatih’te doğalgaz patlaması: 10 kişi yaralı

İstanbul Fatih’te doğal gaz kutusundaki patlamanın ardından bir binada çıkan yangın söndürüldü, yaralanan 10 kişi hastaneye kaldırıldı.

Fatih‘te İGDAŞ ekiplerinin alt yapı çalışması sırasında doğalgaz sızıntısından olduğu iddia edilen ve 10 kişinin yaralandığı patlamanın yarattığı hasar hava aydınlanınca ortaya çıktı.

Fatih Seyit Ömer Mahallesi Evliya Sokak’ta dün akşam sokakta kazı yapan�İGDAŞ ekipleri şerit çekerek doğalgaz alt yapı çalışması başlattı.

Çalışmalar sırasında bilinmeyen nedenle oluşan doğalgaz sızıntısından patlama yaşandı.

Alevler 3 katlı binanın giriş katına sıçradı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Yaralanan 3’ü İGDAŞ personeli 10 kişiyi çevredeki hastanelere kaldırdı.

Çıkan yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürüldü. Sokakta ve binalardaki hasar hava aydınlanınca ortaya çıktı.

DOĞALGAZ NEDİR?

Bir fosil kaynak olan doğal gaz, yer kabuğunun altındaki kaynaklarda bulunur. Buralardan çeşitli yöntemlerle yeryüzüne çıkarılır,ev ve sanayi ihtiyaçları için kullanılır. Oldukça yanıcı olması, hızlı bir şekilde tutuşabilmesi, boğucu olması ve bir ortamda yüksek miktarda bulunması durumunda patlayıcı hale gelebilmesi nedeniyle çok tehlikelidir.

Bu nedenle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de denetim kuruluşları; mühendislik açısından uygun olmayan ev, mesken ya da iş yeri gibi alanlara doğal gaz tesisatı döşenmesine izin vermez.

Son olarak doğal gaz, doğal hali ile kokusuzdur. Bu nedenle çıkarıldıktan sonra çürük yumurtaya benzeyen özel keskin bir koku ilavesi yapılır. Böylece kaçak gibi sorunlar kolayca fark edilebilir.

KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Doğal gaz kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli kural menfezdir. Bir odada doğal gaz bağlantısı bulunan bir cihaz varsa camda havalandırma menfezi�olması zorunludur. Ayrıca havalandırma menfezinin asla önü ya da arkası kapatılmamalıdır. Çünkü sızıntı durumunda havalandırma menfezi, doğal gazın önemlice bir kısmını tahliye edebilir.

DOĞALGAZ KAÇAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Evinizde doğal gaz kokusu hissettiyseniz ilk olarak kapı ve pencereleri açmalısınız. Daha sonra izlemeniz gereken adımlar ise şöyle sıralanır:

Eğer apartman gibi toplu bir alandan koku geliyorsa;


17.11.2022 13:05:04