Fed – Piyasa inatlaşmasında son durum

Dünyanın en büyük sorunu enflasyon olmayı sürdürürken piyasalar son gelen enflasyon datalarıyla birlikte merkez bankaları ile ortasındaki inatçılığı azaltmaya çalışmaktadır.

Bu durumun en canlı örneğini hiç elbet ki Fed beklentilerinde gördük. Son gelen yüzde 5,00’lik manşet enflasyon her ne kadar beklenti altında kalsa da hem enflasyon detaylandırmalarında güç dışında besin, hizmet ve mal enflasyonunda istenilen düşüşlerin görülememesi hem de çekirdek tarafta yüzde 5,6’lık sonuç ile enflasyondaki katılığın net bir formda izlenmesi, piyasa beklentisinde değerli değişime gidilmesini sağladı.

Önceden Mayıs ayında faiz artırımı olmasa da olur halindeki niyet ve çabucak akabindeki güçlü faiz indirimi tarafındaki izlenim, enflasyon verisi sonrasında Fed beklentilerine muhakkak ölçüde yaklaştı. Şuan ki kestirimler Mayıs ayında 25 baz puan faiz artışının gerçekleşerek faiz artış döngüsüne son verilmesi, Haziran, Temmuz ve Eylül’ü de dahil edeceğimiz 3 toplantıda faizin sabit kalması, enflasyonda dilek edilen düşüşler izlenmesi durumunda ise yıl sonuna yanlışsız Kasım ve Aralıkta faiz indiriminin gerçekleşmesi formundadır. Şimdi yüzde yüz Fed ile tıpkı beklenti içerisinde olduğunu söylemek son indirim beklentileriyle hakikat değil fakat mevcut inatçılığın enflasyon verisi ile birlikte kırıldığını ve banka beklentilerine yaklaşılması, yeni devirde niyet ile aksiyon tarafının birebir denklemde ilerleyeceğine yönelik beklentiyi güçlendiriyor.





Bankanın sıkı siyasetine devam edeceğine yönelik beklentiler Dolar Endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarındaki yükselişi tetiklerken EURUSD ve GBPUSD üzere pariteler, Altın, Gümüş, Bakır üzere bedelli metaller ve bir evvelki orta tepe bölgelerine ulaştığı için baskı gören SP500 ve Nasdaq100 üzere ABD borsa endeksleri fiyatlama tarafındaki davranışı ile dikkat çekmektedir.

233 günlük üssel hareketli ortalama yüzde 3,34 bölgesinden dönüş gerçekleştiren ve 21 günlük üssel hareketli ortalama yüzde 3,50 üzerinde yükseliş beklentisine devam eden ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı, yüzde 4,00 düzeyine gerçek yeni bir tepki oluşturabilir mi sorusuna karşılık ararken yüzde 3,50 – 3,65 bandını hangi bölgede sonlandıracağı hususu gündemimizi meşgul etmektedir.

Klasik Dolar Endeksi 100,50 ile Şubat ayındaki seviyeyi taban kabul ederek çift taban görünümü oluşturmaya çalışsa da bu niyet bir formasyon görünüme dönüşür mü sorusunun karşılığında 21 günlük üssel hareketli ortalama 102 düzeyi ehemmiyet arz etmektedir.

1,10 düzeyinin üzerine çıkan fakat ilgili bölgede kalıcılık sağlayamayan, dolar endeksindeki yükseliş sebebiyle baskı gören EURUSD paritesi yeni periyotta 1,10 üzerinde hareketlerini güçlendirebilecek mi sorusuna karşılık ararken 610 günlük üssel hareketli ortalama 1,0910 düzeyinde vereceği tepki dikkatle takip edilmelidir.

Ons Altın 1990 – 2000 bölgesi altına sarkarak kısa vadeli negatif beklentiyi güçlendiren değerli bir adım atarken ilgili fikrin 20 günlük kolay hareketli ortalama 1910 düzeyine yaklaşıp yaklaşmayacağı hususu değerlidir. Bu cins bir düşüş kısa vadeli negatif istikametli stratejiyi gündeme taşısa da orta vadeli görünümde de ana ortalama etrafındaki dönüş ile yeni bir olumlu beklentiyi ön plana çıkartabilir.

Üretim kesintisi haberi ile birlikte 68 – 76 dolar bölgesini taban kabul eden ve 87 dolar düzeyine kadar yükseldikten sonra üç haneli sayıların söylem edildiği Brent Petrol talep görünümüne yönelik telaş ile tekrar baskı gördü ve 83 dolar düzeyi altına sarktı. Üç haneli sayılar rafa mı kalktı yoksa bu geri çekilmeler yeni trend hareketi için bir fırsat mı sorusunun karşılığı için 80 dolar düzeyi takip edilebilir.

Sihirli gösterge 200 günlük kolay hareketli ortalamanın yer aldığı 3950 – 4000 bölgesini taban kabul eden SP500, Fed’in sıkı görünümüne yönelik beklentilerin ön planda yer almasıyla ruhsal olarak baskı görmekte ve daha evvelki orta tepe düzeyi 4170 – 4215 bölgesini aşamamıştır. Endeks yükseliş rallisi mi yoksa reaksiyon satışı mı izleyecek sorusunun yanıtında 4170 – 4215 bölgesi ehemmiyet arz etmektedir.

Finansal piyasalar için dikkatle takip edilen göstergelere yönelik verdiğimiz fiyat düzeylerinin şekillenmesi ismine 24 – 28 Nisan haftasında ABD ve Euro bölgesinden gelecek Gayri Safi Yurt içi Hasıla yani büyüme, ABD’den Fed’in de yakından takip ettiği Çekirdek Şahsî Tüketim Sarfiyatları Fiyat Listesi / Endeksi bilgileri sonuçları takip edilebilir. Ayrıyeten Mayıs ayının çabucak birinci haftasında Fed (3 Mayıs) ve ECB (4 Mayıs) üzere dünyanın en değerli oyuncularının gerçekleştireceği toplantılar ve para siyaseti kararlarına yönelik atacağı adımlar hareketli bir iki hafta geçirmemize imkan tanıyabilir.

Finansal piyasalar için kıymetli ve hareketli bu devirde, siz bedelli yatırımcılarımızın GCM Trader’ı etkin olarak kullanarak yatırımlarınızı yönetmenizi ehemmiyetle tavsiye ederiz. Unutmayın, vaktinde yanlışsız stratejilerle hareket etmek, başarılı yatırımların anahtarıdır.

Kaynak: GCM Yatırım-Kudret Ayyıldır
Hibya Haber Ajansı


20.04.2023 00:04:06