Forex gündem

Fed Lideri Powell evvelki günkü konuşmasında son devirde açıklanan ekonomik bilgilerin güçlü gelmesine bağlı olarak faizlerin daha yüksek düzeylere çıkabileceğini ve gerekirse faiz artırım suratının artabileceğini tabir ederken, bu açıklamalar global risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Powell dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde gerçekleştirdiği sunumda Fed’in faiz artış suratına ait şimdi bir karar vermediğini ve bu kararın bilgilere nazaran alınacağını belirtti.�

Açıklanacak Değerli Ekonomik Datalar      �

•    16:30 ABD – Haftalık İşsizlik Müracaatları Değer: Yüksek

Türkiye





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalardan döviz dönüşümlü KKM’de müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. Böylece TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı düşmüş olacak. Türkiye imalat kesiminin ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Dalı İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,7’ye yükselerek eşik kıymet 50,0’ın üzerine çıktı ve ihracat talep şartlarında Haziran 2022’den bu yana aylık bazda birinci güzelleşmeye işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde doları cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Deutsche Bank, HSBC ve J.P. Morgan’a yetki verdi. Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifine, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin oluşturduğu tesirlerin giderilmesine yönelik hususlar eklendi. Buna nazaran, zelzelenin yarattığı yıkımı onarmak emeliyle kurumlar vergisi mükelleflerine verilen vergi teşviklerine bir defaya mahsus %10 kesinti yapılacak. Yurt içinde açıklanacak değerli bilgi akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler izleniyor.

Euro Bölgesi

Avrupa’da ekonomik aktivite güçlü sinyaller vermeye devam ederken, dün açıklanan verilere göre Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda yüzde 3,5 artarak beklentileri geride bıraktı. Avro Bölgesi geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 1,8 büyürken, çeyreklik bazda değişim göstermedi. Analistler, bölgedeki enflasyon baskısının gündemde kalmaya devam ederek Avrupa Merkez Bankası’nın politika alanını daralttığını kaydetti.

ABD

Enflasyon riski varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, özellikle ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına yönelik sinyaller gelmeye devam ediyor. FED Lideri Jerome Powell, 21-22 Mart’ta gerçekleşecek toplantıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, açıklanacak verilerin analiz edileceğini söyledi. Mart ayı toplantısına ilişkin yaklaşımlarının sorulması üzerine ise Powell, açık iş sayısı, cuma günü açıklanacak istihdam raporu ve gelecek hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi ile Üretici Fiyat Endeksi verilerinin önemli olduğu yanıtını verdi. FED’in dün yayımlanan “Bej Kitap” raporunda ise genel ekonomik faaliyetin 2023’ün başlarında “biraz” arttığı bildirildi. Birçok bölgede fiyat artışlarının yavaşlamasına karşın enflasyonist baskıların yaygın olmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, fiyat artışlarının yıl boyunca ölçülü hale gelmeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Analistler, piyasalarda yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin beklendiğini kaydederek, varlık fiyatlarında oynaklığın devam edeceğini tabir etti.

Kaynak  Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı


09.03.2023 11:25:06