Forex gündem

Fed’e yönelik artış kaydeden faiz artırım tasaları risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. FOMC tutanaklarında enflasyon yüzde 2’ye hakikat düşüş patikasına girene kadar kısıtlayıcı siyasetin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Birçok üye toplantıda 25 baz puan faiz artırımı konusunda hemfikir olurken, birtakım yetkililerin 50 baz puandan yana olduğu söz edildi. Yurt içinde bugün gerçekleşecek TCMB toplantısında faiz oranlarında 100 baz puanlık bir indirim olabileceği bedellendiriliyor.�

Açıklanacak Kıymetli Ekonomik Bilgiler      �

•    14:00 Türkiye – TCMB Faiz Kararı Ehemmiyet: Yüksek

•    16:30 ABD – 2022/4Ç GSYH Değer: Yüksek





Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası datalarına nazaran, mevsimsellikten arındırılmamış Gerçek Kesim İnanç Endeksi bir evvelki aya nazaran 0,7 puan artarak 102,4 düzeyinde gerçekleşti. Şubat ayı İktisadi Yönelim Anketi’nde zelzeleden etkilenen 11 vilayette bulunan firmaların yüklü yanıtlanma oranı yüzde %87’den 61,1’e geriledi. TÜİK datalarına nazaran, mevsim tesirlerinden arındırılmış inanç endeksi Şubat ayında bir evvelki aya nazaran; hizmet dalında %2,2, perakende ticaret bölümünde %2,4 ve inşaat dalında %3,6 azaldı. Yurt içinde bugün TCMB’nin kararı ve karar metninde önümüzdeki periyoda dair verilecek bildiriler günün majör başlığı olarak takip edilecek.

Euro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Lideri Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyondaki süratli yükselişin aşındırdığı satın alma gücünün geri kazanılması için fiyatların büyümesinin olağan olduğunu belirterek, Euro Bölgesi’nde bir ücret-fiyat sarmalı olmadığını savundu. ECB’nin fiyatlarda büyümeyi “çok, çok yakından” izlemekte olduğunu tabir eden Lagarde, fiyatların enflasyonu yakalamak için artmasının epey olağan bir süreç olduğunu vurguladı.

ABD

Fed’in son toplantısına ait tutanakları dün yayımladı. Tutanaklara nazaran iştirakçiler, gelen bilgiler enflasyonun yüzde 2’ye yanlışsız devamlı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair inanç verene kadar kısıtlayıcı siyasetin sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Tutanaklarda ayrıyeten, neredeyse tüm yetkililerin toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artırmanın uygun olduğu konusunda hemfikir olduğu, birkaçının ise 50 baz puanlık daha büyük bir artıştan yana belirtildi. Tutanakların yayımlanmasından evvel kalıcı enflasyon sinyalleri hasebiyle 50 baz puanlık artış bildirileri gelebileceği beklentileri de kelam konusuydu. Lakin yayımlanan tutanaklar bu olasılığın bu etapta masada olmadığını gösterdi. Bugün gün içinde ABD’de açıklanacak olan büyüme, ham petrol stokları ve işsizlik haklarından yararlanma müracaatları bilgileri, birincil data olarak takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı


23.02.2023 10:50:07