Küresel piyasaların seyrinde Fed ile ilgili belirsizlik tesirli olmaya devam ediyor. Fed yetkililerinin açıklamaları, Fed’e ilişkin sıkılaşma endişelerini arttırıyor. Bu da risk iştahının zayıf seyretmesine yol açıyor. 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Fed toplantısına kadar bu belirsizliğin, fiyatlamaları baskılaması beklenebilir. Bugün Türkiye’de 4.çeyrek GSYIH verisi açıklanacak. ABD’de CB tüketici inanç endeksi ve ikincil seviye datalar takip edilebilir.
Açıklanacak Kıymetli Ekonomik Bilgiler �
• 10:00 Türkiye – GSYIH Ehemmiyet: Yüksek
• 18:00 ABD – CB Tüketici İnanç Endeksi Değer: Yüksek
Türkiye
TUİK verilerine nazaran Şubat ayında ekonomik inanç Ocak ayına nazaran %0,3 oranında azalarak 99,1 bedelini aldı. Hizmet dalı itimat endeksi %2,2 oranında azalarak 115,5 kıymetini, perakende ticaret kesimi inanç endeksi %2,4 oranında azalarak 123,1 pahasını, inşaat dalı inanç endeksi %3,6 oranında azalarak 89,8 kıymetini aldı. Türkiye iktisadı Ocak ayında rekor dış ticaret açığı verdi. Ocak ayında dış ticaret açığı bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran %38,4 artarak 14,24 milyar dolara yükselerek yeni rekor düzeye çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak ayında %63 iken, 2023 Ocak ayında %57,6’ya geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, deprem bölgesindeki vergi dairelerine olan borçların 24 aya kadar faizsiz şekilde taksitlere bölünebileceğini söyledi. Yurt içinde bugün büyüme rakamlarının açıklanması bekleniyor.
Euro Bölgesi
Avrupa tarafında dün pozitif bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışlarına 2024’e kadar devam edebileceğine ilişkin endişeler güçleniyor. Para piyasalarında ECB’nin yıl sonuna kadar siyaset faizini yüzde 3,8’e çekebileceğinin fiyatlanmaya başlamasıyla bölge ülkelerinin tahvillerinde satış baskısı artarken, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,58’le son 12 yılın zirvesine çıktı. Dün sözle yönlendirmelerine devam eden ECB üyelerinden Boris Vujcic, çekirdek enflasyonun güçlü kalmayı sürdürdüğü müddetçe bankanın şahin politikalarından vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti.
ABD
Dün ABD’de güçlü mal siparişleri açıklandı. Bilgi, Ocak’ta yüzde 4,5 düştü. Bu, Nisan 2020’den beri görülen en sert düşüş oldu. Piyasa beklentisi yüzde 4 düşüş biçimindeydi. Bilgi Ocak’ta tahminlerden fazla düşerek artan faizler, enflasyon ve küresel belirsizliklerin sektör üzerinde baskı yapmaya devam ettiğini gösterdi. Çekirdek sermaye siparişleri olarak bilinen savunma ve havacılık hariç sermaye malı siparişleri ise yüzde 0,8 arttı. Beklenti yüzde 0,1 düşüştü. Aralık ayı verisi yüzde 0,1 düşüşten yüzde 0,3 düşüşe revize edildi. Fed’in yüksek enflasyonla uğraşında faiz artırımlarını sürdürmesi nedeniyle 2023 yılına ait ekonomik görünüm belirsizliğini koruyor. Yüksek borçlanma maliyetleri, talebin ve yatırım iştahının azalmasına neden oluyor.
Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı
28.02.2023 10:50:14