Fx analizi

USD/TRY: Dün ABD'de mart ayı ÜFE'si aylık %0,5 azalırken, yıllık %2,7 artış kaydetmiş oldu (beklenti aylık %0,0, yıllık %3,0). Beklentilerden düşük gelen data Fed'in faiz artışında sona yaklaşmış olabileceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Bilgi sonrası Dolar Endeksi'nde (DXY) Nisan 2022 sonrası en düşük düzey görüldü. Borsalarda ise yükseliş gözlendi. Bu sabah bakıldığında vadelilerde hafif kar realizasyonu gözlense de Dolar'daki güçsüzlük devam ediyor. Gelişmekte Olan Ülke para üniteleri ise hafif artıda. Makro takvimde bugün ABD'de perakende satışlar, kapasite kullanımı, sanayi üretimi ve Michigan tüketici inanç endeksi bilgileri açıklanacak. Ek olarak, Fed üyesi Waller'ın konuşması da takip edilecekler ortasında. Son olarak, ABD'de bugün Citigroup, JPMorgan ve Well Fargo'nun finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Yurt içinde ise data gündemi sakin. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında da net bir değişiklik yok. Hudutlu yükseliş eğilimini sürdüren kurda, bu eğilim devam edebilir. Direnç 19,46 düzeyinde. Aşağıda ise 19,31 dayanak pozisyonunda.

EUR/USD: Dün ABD'de açıklanan mart ayı ÜFE, aylık %0,5 azalırken, pandeminin başından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi. Beklentilerden düşük gelen bilgi Fed'in faiz artışında sona yaklaşmış olabileceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Bunun yanında ECB üyeleri tarafından çekirdek enflasyonun yüksekliği karşısında yapılan, daha fazla sıkılaştırma adımı gerektiği açıklamaları geldi. Fed ve ECB para siyasetlerine ait beklentilerle EUR/USD yükselişini 4. güne taşıyor. Dün %0,5 oranında yükselen ve 1,1046 düzeyinden kapatan parite bu sabah da yükselişte. ABD'de bugün üretimin seyrine ait olarak mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı bilgileri, iç talebin seyrine ait sinyal verecek olan perakende satışlar mart ayı verisi açıklanacak. Ayrıyeten Fed ve ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Son olarak, bugün ABD'nin en büyük bankalarının (JPMorgan, Citi ve Wells Fargo) finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Bilançolarda, geçen ay yaşanan banka iflaslarının akabinde mevduatların durumu yakından izlenecek. Bilhassa, ABD'de Fed'in mayısta son bir kere faiz artışına gideceği ve faiz artışlarını durduracağı beklentisi ve ECB'nin faiz artışlarına devam ederek daha şahin bir duruş sergileyeceğine yönelik beklentilerin tesiriyle EUR/USD paritesinde 1,1120 düzeyine kadar yükseliş görülebilir. Mümkün geri çekilmelerde ise 1,10 düzeyi takviye pozisyonunda.

XAU/USD: Dün ABD'de açıklanan ve sürpriz bir biçimde düşüş kaydeden ÜFE verisi ile birlikte pahalı madende alımlar arttı ve Ons Altın günü %1,3 oranında yükselişle 2.040 düzeyinden tamamladı. Bilginin Fed'in faiz artışında sona yaklaşmış olabileceği ihtimalini kuvvetlendirmesi bedelli madende alıcılı imajın sürmesine neden olabilir. Bu kapsamda, Ons Altın 2.050 orta direncini aşarak tarihi tepesi olan 2.075 doruğunu test etmeyi deneyebilir. Öbür yandan, muhtemel düşüşlerde 2.032 ve 2.024 sıralı dayanaklar olarak izlenebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


14.04.2023 11:20:04