Fx piyasalar

USD/TRY: Bir yandan makroekonomik datalar bir yandan da ABD’de bankacılık sistemine ilişkin gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. ABD’de TÜFE beklentilerle uyumlu olarak yıllık bazda %6,4’ten %6 seviyesine geriledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Bankacılık kesimindeki bulaşma riskine ait tasalar de azaldı. 22 Mart’ta açıklanacak olan Fed’in faiz kararı toplantısında 25 baz puanlık artış beklentisi %79 düzeyini gösteriyor. Bu gelişmelerin izlendiği ortamda piyasalarda risk alma iştahı olumluydu. Öbür taraftan, Pazartesi %3,43’e kadar düşüş kaydeden ABD 10 yıllıklarında ise bu sabah ise yeniden %3,70’lere gerçek yükseliş kaydedildi. Geçen hafta 105,9 düzeylerinde olan Dolar endeksi de (DXY) şu ortalar 103,6’larda yatay. Bugün ABD ÜFE ve iç talebin görünümüne dair fikir vermesi ismine perakende satışlar bilgileri izlenecek. Bu sabah yurt içinde konut satış bilgileri açıklandı. Konut satışları geçen yılın birebir ayına nazaran %18 azalarak 80 bin 31 adet gerçekleşti. Ocak – Şubat periyodunda ise %4,4 azalış gösterdi. Bugün ayrıyeten Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanacak Merkezi İdare bütçe istikrarı verisi takip edilecek. Öncesinde açıklanan ve bütçe istikrarının seyri için izlenen Hazine nakit istikrarı şubatta besbelli açık vermişti. Dolar/TL tarafında ise 18,90’nın üzerinde hareketlilik gözlense de fiyatlamalarda önemli bir kırılım yok. Şu aşamada kurda sınırlı hareketlerin sürmesi beklerken, aşağıda 18,92 desteği, yukarıda ise 19,04 direnci takip edilebilir.

EUR/USD: ABD’de bankacılık sistemine ait gelişmeler takip edilirken dün ABD’de açıklanan enflasyon beklentilere yakın gerçekleşti.  Öbür taraftan, bankacılık bölümündeki bulaşma riskine ait kaygıların azaldığı görüldü. Bu gelişmelerin izlendiği ortamda piyasalarında risk alma iştahı olumlu seyretti. ABD on yıllık tahvil faizinde yükseliş gözlendi. Dolar endeksi de 103,6 düzeyinde yatay bir görünüm sergiliyor. Kısmen dalgalı bir seyir izleyen EURUSD ise yatay bir imajla günü tamamladı. Teknik olarak bakıldığında, 1,0750 düzeyinin üzerinde hareketlerde 1,0840 gaye olabilir. Orta direnç 1,0790 bölgesinde. Öte yandan, mümkün düşüşlerde 1,07 düzeyinin altında 1,0645 takip edilebilir. Dünkü bilgilerin akabinde bugün ABD ÜFE ve  perakende satışlar verisi yakından izlenecektir.

XAU/USD:Dün ABD enflasyon verisi sonrasında kar satışlarını sürdüren pahalı maden günü %0,5 oranında düşüşle 1.904 düzeyinden tamamladı. Bu sabaha da başlarken kar satışları devam etmekte. Teknik olarak, 1.889 yakın dayanağının üzerinde kalındıkça kısa vadeli yükseliş isteğinin korunabileceğini ve 1.915 bölgesinin maksatta kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Sonraki maksat de 1.936 civarında. Öte yandan, mümkün düşüşlerde kelam konusu takviyenin altında 1.875 civarı  güçlü dayanak pozisyonunda.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


15.03.2023 11:06:04