USD/TRY: Dün ABD’de ÜFE beklentilerin altında %4,6’ya gerileyerek, perakende satışlar da %0,4 gerilemeyle piyasa beklentisinden fazla düşmüş oldu. Makro datalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısında daha az sıkılaştırma yapılabileceği beklentilerini artırmış oldu. Öbür taraftan, İsviçreli Credit Suisse bankasının paylarındaki düşüş bankacılık dalına ait kaygıları tekrar gündeme getirdi. Öncesinde Silicon Valley Bank’in dahil olduğu üç ABD bankasının bir hafta içinde iflas ederek kapanmış olması, risk iştahının düşük olduğu ABD piyasalarında olumsuz etki yaptı. Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası’ndan likiditesini güçlendirmek için kredi sağlamasının ardından ise piyasalarda bir miktar toparlanma gözlendi. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaş müracaatları ile konut piyasası datalarından, şubat ayı konut başlangıçları ve gelecek periyoda ait konut talebinin bir göstergesi olan inşaat müsaadeleri dataları takip edilecek. Ayrıyeten ECB toplantısı da değerli. Yurtiçinde, Merkezi İdare bütçe istikrarı şubat ayında kurumlar vergisi ve öteki gelirlerdeki yıllık azalışın yanı sıra zelzelenin tesirinin hem gelir hem masraf kalemlerinde hissedilmesiyle 170,6 milyar TL açık verdi, 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, 201,4 milyar TL’den 441,6 milyar TL’ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da yaklaşık %1,3 düzeyinden %2,9’a yükseldi. Bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar/TL’nin 19,0 düzeyine kadar geldiğini izliyoruz. Fakat, yükseliş eğilimi hudutlu kalmaya devam ediyor. Kurda bu eğilimin devam edebileceğini düşünürken, 18,92 -19,06 hareket alanı olarak takip edilebilir.
EUR/USD: ABD bilgilerin beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen İsviçreli Credit Suisse Group AG’ye yönelik haber akışı dün paritede sert satışa neden oldu. Gün içerisinde 1,0515 seviyesine kadar gerileyen parite günü %1,5 oranında düşüşle 1,0577 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası’ndan likiditesini güçlendirmek için kredi sağlamasının ardından paritede 1,06’nın üzerinde hareketler gözeniyor. Bu gelişme yakından izlenecekken, bir taraftan da bugün ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. ECB’nin bugünkü toplantısında faizleri 50 baz puan artırması bekleniyor. Paritede teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda 1,0665 ve 1,0730 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,0575 ve 1,05 sıralı destekler konumunda.
XAU/USD:�Bu sefer Avrupa’da bankacılık bölümüne yönelik tasaların artması kıymetli madene talep getirirken, ABD’de verilerin beklentilerin altında gelmesi de destekleyiciydi. Dün 1.937 seviyesine kadar yükselen Ons Altın günü %0,8 oranında primle 1.919 seviyesinden tamamladı. Öte yandan, sektöre yönelik kaygıları artıran Credit Suisse’e yönelik İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen destekleyici açıklamalar değerli madene yönelik alım iştahını bir miktar azaltıyor. Ons Altın bu sabah yatay bir hareket sergiliyor. Şu aşamada sektöre yönelik haber akışı ve bugünkü ECB kararı yakından izlenecekken, kırılganlığın ve ABD’de dünkü bilgilerin tesiri sürebilir ve Ons Altın dirençli bir imaj sergileyebilir. Teknik düzeylere bakıldığında, aşağıda 1.900 ve 1.886 sıralı dayanaklar olarak izlenebilir. Mümkün yükselişlerde ise 1.938 – 1.949 ve 1.960 sıralı dirençler pozisyonunda.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
16.03.2023 11:24:04