Gaziantep Büyükşehir’in çiftçiye fide desteği sürüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen çiftçiye takviye projeleri kapsamında Oğuzeli’nde coğrafik işaretli lokal eser fidelerinin dağıtımı yapıldı.

Oğuzeli Büyükşehir Belediyesi Parkı’nda Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Vilayet Tarım Orman Müdürü Mehmet Karayılan, protokol üyeleri ve çiftçilerin iştirakiyle yapılan 2 milyon fide dağıtım programıyla coğrafik işaretli kurulukların üretimine takviye verilerek kent iktisadına katkı sağlanmasını amaçlıyor.

Bahar periyodu ile bir arada çiftçilerin fide taleplerini karşılamak hedefiyle Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler ve Besin Daire Başkanlığı, yöresel eserler olan Antep dolmalık patlıcanı, Nizip patlıcanı, Antep dolmalık biberi ve tarla domatesi fidesi dayanağı için ilçelerde çalışma yürüttü.

Üretimde kalitenin artırılmasıyla üretici gelirinin maksimize edilmesinin hedeflendiği dayanakta yazlık sebzeler erken ilkbahar periyodunda düşük sıcaklık riskinden korunacak, daha fazla eserin alınması sağlanacak.





Fide dağıtım merasiminde konuşan Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin, Oğuzeli’nin tarım bakımından kıymetine değindi, tarımın gelişimi için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirterek şu tabirleri kullandı:

“İlk işe başladığımızda burada Sacır Deresi simsiyah akıyor, kokudan durulmuyor, sinek kaynıyordu. Çabucak temizledik. Çiftçilerimiz gelip benden ne istediyse bütün isteklerini yerine getiriyoruz. Su düşüncesi için çalışmalara başladık. Göletler yapılmış kanallar yoktu. Evvel DSİ, sonra Büyükşehir ve Valilik ile 120 milyon TL’lik bütçe oluşturduk. Bugün hem açık hem kapalı kanalların üretimi sürüyor. Çalışmalar sürürken ayrıyeten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yeşil Kent unvanını kente getirdi. Güneş güçlerini çalıştık, master planlarımızı yaptık ve Avrupa’ya gidip anlatınca güneş gücü yatırımları için bütün fonları bize hibe ettiler.”

Adalet Eski Bakanı Gül ise çiftçinin ülke için değerini vurgulayarak şunları konuştu:

“Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın tarıma yönelik yatırımları büyük bir vizyon ortaya koyuyor. Liderimiz ‘Çiftçinin yanında olacağım’ diyerek ilgili daire başkanlığını kurmuş. Bu daire başkanlığı olmasaydı bu kadar bedelli işler yapılamazdı. Bugün çiftçimizin yanında olan bir faaliyeti görüyoruz. Daha öncesinde 3 bin ton gübre dağıttı Büyükşehir Belediyesi. Bakanlıktan ise yem ve gübre için mali dayanaklar yapıldı.”

Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler ve Besin Daire Lideri Kenan Seçkin, çiftçilere ve üretime yapılan takviyeler konusunda kısa bilgilendirmelerde bulundu.

İl Müdürü Mehmet Karayılan, konuşmasında Oğuzeli’nin tarım alanında hem imkanı olduğu hem de üretim konusunda çiftçilerin daima çalışmayı sürdürdüğünü aktardı. Karayılan, Oğuzeli çiftçilerinin sulaya yönelik çalışmalarını müdürlük olarak maddi dayanak sağlanacağını açıkladı.

Çiftçiler ismine konuşan Halil Kılınçlar ise Büyükşehir Belediyesi’nin takviyeleriyle üretime devam ettiklerini söyledi ve verdiği dayanaklardan ötürü Lider Fatma Şahin’e teşekkür etti.

Hibya Haber Ajansı


19.04.2023 14:20:06