Gebelikte tansiyon takibi çok önemlidir

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bayan Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, gebelikte tansiyon konusunda açıklamalarda bulundu.

“Gebelikte tansiyon her haftada kıymetli olmasına karşın bizim için daha değerli olan haftalar 20. haftadan itibaren başlar ve doğum sürecinden sonraki bilhassa birinci altı haftaya kadar sürer” diyen Uzm. Dr. Adem Dilek, “Bazen süreç üç aya kadarda sürebilmektedir. Bu periyotta kesinlikle tansiyon takibinin yapılmasında yarar olmaktadır. Bütün muayenelerimizde hastanın kesinlikle tansiyonuna bakıyoruz. Zira halk tabiri ile gebelik zehirlenmesi olarak tabir edilen bir rahatsızlık hastada değerli sıhhat sıkıntılarına sebep olabilmektedir. Bu hastalık bedende şişme, görme bozuklukları, göz önünde ışık çakmalarına sebep olabilir. Gebeliği üç kısma ayırırsak şayet birinci üç ayda ayda gebeliği tespit ediyor ve denetimlerini yapıyoruz. İkinci üç ayda ve bilhassa 20 hafta üstünde preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) dediğimiz duruma daha fazla dikkat etmek durumunda kalıyoruz ve her denetimlerinde kesinlikle tansiyonlarını ölçtürüyoruz.” formunda konuştu.

Hastaların takip ve denetimlerini aksatmamaları gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Adem Dilek, “Hastalarımıza da kesinlikle aile sıhhati merkezlerindeki denetimlerini aksatmamalarını ve şayet şikayetleri olursa tekrar acillerde yahut kaideler uygun olmadığı durumlarda en azından konutlarında takip olmalarını öneriyoruz. Kendi tansiyonlarını kendileri de ölçebilirler. Gebelik zehirlenmesini bayan doğum ve kardiyoloji bir arada takip etmektedir. 160/100, 160/110 üzere kıymetlerin üstünü de aslında şiddetli gebelik zehirlenmesi kategorisine alıyoruz, o durumda kesinlikle hastanede bebek açısından da doğumu planlamanın vakti geldiğini gösteren bir işaret olabiliyor bizim için. Hastaların 140/90 ve üst kıymetlerde kesinlikle hastaneye başvurup yakın takip altında olması gerekir. Bilhassa hastalarımızın baş ağrısı yakınması, göğüs alt boşluğunda hissettikleri ağrı durumlarında kesinlikle en yakın sıhhat kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.” dedi.

Hibya Haber Ajansı


10.04.2023 12:34:02