Glokomda erken tanı kalıcı körlükten kurtarıyor

Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Gümüş, glokom ile ilgili bilgi verdi.�

Glokom’u anlatan Prof. Dr. Koray Gümüş, “Göz içi basınç yüksekliğine bağlı olarak meydana gelen görme hududunun ilerleyici tahribatı olan glokom, kimi durumlarda göz içi basıncı olağan kıymetlerde olan şahıslarda de görülebilmektedir. Genetik nedenlerle oluşabilen glokomun en önemli nedeni beğenilen bulunan drenaj kanallarının tıkanması yahut kimi yapısal bozukluklar sonucunda fonksiyonelliğini kaybetmesidir. Oluş sistemine, ortaya çıkış vaktine ve gözün yapısına nazaran farklı halde sınıflandırılan glokomun en çok rastlanılan çeşidi ise “açık açılı” glokom olmaktadır. Toplumun yaklaşık yüzde 1’inde ve daha çok 40 yaş üzerinde ortaya çıkan açık açılı glokomda, göz içi basıncının artış suratı nispeten yavaş olur ve hasta bunun farkına geç vardığı için oluşan hasar kalıcı hale gelir.” dedi.

Diğer bir tür olan ve glokom krizi olarak da bilinen “Dar açılı” glokomda ise göz sıvısının dışa akışındaki ani duraklamaya bağlı olarak göz içi basıncı hızlı bir şekilde yükselir diyen Prof. Dr. Koray Gümüş, “Bu hastalarda şikayetler ani ve bariz olur. Göz tansiyon krizi olarak da bilinen bu duruma acil müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde hastalarda kalıcı körlük oluşur.” şeklinde uyardı.

“Yetişkinlerde hiçbir bulgu vermeden sinsi bir biçimde ilerleyebilir”





Glokom belirtileri çocukluk ve yetişkinlik çağında farklı şekilde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Koray Gümüş, “Çocukluk çağında ortaya çıkan glokomun en yaygın belirtisi kornea çapının olağandan geniş olması, ışığa hassaslık ve göz sulanması olurken; yetişkinlerde ise birçok vakit belirti görülmez. Görme sonlarında yaklaşık yüzde 50 hasar meydana gelmeden yani başlangıç devrinde hiçbir bulgu vermeden sinsi bir formda ilerleyebilir. Lakin göz tansiyonu çok yükseldiğinde birtakım hastalarda şiddetli ağrı, kusma, kızarıklık ve görme azalması üzere belirtiler görülebilir. Bu durum acil müdahaleyi gerektirir.” diye konuştu.

Erken teşhisin kalıcı körlükten kurtardığınıbelirten Prof. Dr. Koray Gümüş, “Glokomun görme sonlarında meydana getirdiği tahribatın geri dönüşü olmadığından hastalığın erken teşhisi büyük öner taşır. Bu sebeple 40 yaş üzerindeki şahısların yılda bir kere, aile hikayesi olanların ise 6 ayda bir kesinlikle rutin göz muayenesi yaptırması gerekmektedir. Hastalığın geç teşhis edilmesi telafisi mümkün olmayan görme kayıplarına ve körlüğe neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Glokom hastalığının en önemli risk faktörleri arasında aile öyküsü ve ileri yaş bulunmakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koray Gümüş, “Bunun yanı sıra, göz içinde psödoeksfoliasyon malzemesinin bulunması da kıymetli bir glokom risk faktörüdür. Hastalarda diyabet, sistemik hipertansiyon, uyku apnesi mevcudiyeti ve sigara tüketimi de glokomla alakalı olabilmektedir. Teşhis konulmasında aile hikayesi kıymet taşımaktadır. Fakat yapılacak testler ile bu hastalık belirlenebilir.” dedi.

Tedavinin glokom türüne göre farklılaştığını açıklayan Prof. Dr. Koray Gümüş, söyle devam etti:

“Açık açılı glokom hastalığının tedavisinde göz içi basınç düşürülerek, görme hududundaki tahribatın ilerlemesi durdurulur yahut yavaşlatılır. Tedavide yer alan ilaçların kesinlikle tabip denetiminde ve ömür uzunluğu kullanılması gerekmektedir. Topikal ilaç tedavisinin kâfi olmadığı durumlarda lazer ya da farklı cerrahi tedaviler de uygulanabilmektedir. Dar açılı glokomun tedavisi is acil ve farklıdır. Kriz çoğunlukla öncelikle tıbbi müdahale ve akabinde cerrahi tedavi gerektirir. Glokom tedavilerinin tümünün gayesi gözün mevcut durumunu korumaktır. Yapılan tüm tedavilerde emel gözün var olan durumunun korunmasıdır. Tedaviler ile glokom hastalığında oluşmuş hasarın düzeltilemeyeceği, lakin vaktinde yapılan tedavi ile gelecekte oluşabilecek hasarların önüne geçmenin mümkün olabildiği unutulmamalıdır. Bu sebeple rutin göz muayeneleri ve takip ihmal edilmemelidir.”�

Suya dalma ve vücudu zorlayan bazı hareketlerin glokomu kötü yönde etkileyebildiğini söyleyen Prof. Dr. Koray Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sağlıklı bedende glokomun kötüleşme suratı yavaşlayacağı için hastalara spor yapılması önerilir. Lakin pigment dispersiyonu sendromu ve bunun sonucu gelişecek pigment glokomu ismi verilen özel bir glokom tipinde hastaların ağır sporlardan kaçınması gerekmektedir. Hastalar spor yapmadan evvel sahip olduğu glokom çeşidini kesinlikle tabibine sormalıdır. Ayrıyeten dalma sporu ve bedeni zorlayan birtakım hareketler (örneğin bazı yoga pozisyonları) göz içi basıncını artırarak glokoma olumsuz tesir edebilmektedir.”

Hibya Haber Ajansı


10.03.2023 13:34:07