Gözler, günlük hayatımızda en çok kullandığımız ve en değerli organlarımızdan biridir. Ancak, günümüzde uzun süreli ekran kullanımı, dijital cihazların yaygınlaşması ve çevresel faktörler nedeniyle göz sağlığımızı korumak giderek daha önemli hale gelmektedir. Göz sağlığınızı desteklemek ve gözlerinizi korumak için 10 etkili öneriyle karşınızdayız.
Gözlerde enfeksiyon, glokom, kırma kusuru, katarakt, sarı nokta hastalığı gibi pek çok kişinin ortak sorunu olan göz hastalıkları, yaşam kalitemizi olumsuz etkilemekle kalmaz, tedavisi için geç kalındığında kalıcı görme kaybına dahi neden olabilir. Ancak alacağımız basit önlemlerle gözlerimizde oluşabilecek ciddi sorunları büyük ölçüde önlememiz mümkün. Üstelik bilgisayar başında 20 dakikada bir 20 saniye mola vermek, güneş gözlüklerini yaz kış kullanmak, bazı besinleri sofradan eksik etmemek ve düzenli göz muayenesi olmak gibi son derece basit yöntemlerle. Göz sağlığımız için alabileceğimiz 10 etkili önlemi sizler için derledik.
Göz Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?
1.Düzenli Göz Muayenesi: Göz doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ederek göz sağlığınızı kontrol ettirin.
- İlaç prospektüslerini okuyun
Kullanılan bazı ilaçlar gözleri olumsuz yönde etkileyebiliyor. Görme bulanıklığı, göz tansiyonunda yükselme, ışık hassasiyeti veya göz kuruluğu başka nedenlerle kullandığınız ilaçların yan etkisi olabiliyor. Bu yüzden ilaçların prospektüslerini mutlaka okuyun ve yan etki gelişirse hekiminizi bilgilendirin.
- Kontakt lenslerinizin temizliğine dikkat edin
Kontakt lens kullanıyorsanız temizliğine çok dikkat edin. Aksi halde göz enfeksiyonu riski artıyor. Lens takma ve çıkarma öncesinde ellerinizi sabunlu suyla yıkayın. Lens kabındaki solüsyonu her gün düzenli değiştirin. Kabınızı 2-3 ayda bir yenileyin. Lensinizi önerilen süreden daha uzun süre kullanmayın. Lenslerinizle uyumayın, havuza girmeyin ve duş almayın.
2.Doğru Beslenme: Antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketerek gözleriniz için gerekli besinleri alın. Özellikle havuç, ıspanak, brokoli gibi besinler göz sağlığını destekler.
- Göze iyi gelen besinler nelerdir?
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
3.Göz Dinlenmesi: Uzun süreli ekran kullanımından sonra gözlerinizi dinlendirmek için her 20 dakikada bir 20 saniye göz kırpması yapın ve uzak bir noktaya bakın.
4.Doğru Işık Ayarı: Çalışma veya okuma ortamınızda doğru ışık ayarları kullanarak gözlerinizi yormaktan kaçının.
5.Güneş Gözlüğü Kullanımı: Güneş ışınlarına maruz kalma sürenizi ve gözlerinizin UV ışınlarından korunmasını sağlamak için güneş gözlüğü yaz – kış kullanın.
6.Sigarayı Bırakın: Sigara, göz sağlığına zarar veren faktörlerden biridir. Sigarayı bırakmak gözleriniz için büyük bir fayda sağlar.
7.Hijyen ve Temizlik: Gözlerinizi ovuşturmak yerine temiz bir mendil veya ıslak pamukla nazikçe temizleyin.
- Makyaj malzemelerinizin tarihlerine dikkat edin
Sıvı veya kremsi malzemelerde bakteriler kolayca üreyebiliyor. Bu yüzden göz sağlığınız için 3 aydır kullandığınız sıvı makyaj malzemelerinizi kullanmayın. Ayrıca kirpik kenarının iç kısmına eyeliner ile göz kalemi sürmeyin. Çünkü kirpik hattının iç kısmında gözyaşı salgı kanalları mevcut. Bunlar da tıkanıklıklara ve enfeksiyona neden olabiliyor. Her gece makyajınızı göze uygun temizleyicilerle temizleyin. Makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanmamaya da özen gösterin.
8.Nemlendirme: Kuru ortamlarda gözlerinizin nemlenmesini sağlamak için göz damlaları kullanabilirsiniz.
9.Sporda Göz Koruması: Spor yaparken göz koruyucuları kullanmak, göz yaralanmalarını önlemek için önemlidir.
10.Ekran Mesafesi ve Yükseklik: Dijital cihazları kullanırken ekranın göz seviyenize paralel olmasına dikkat edin ve ekrandan uygun mesafede durun.
02.08.2023 17:13:32