Gözlerdeki Gizli Tehdit: Kalıcı Görme Kaybı Olabilir

Sinsi bir hastalık olan üveit, görme kaybına kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Prof. Dr. Merih Oray, gözlerde kızarıklık yaşayan romatizmal hastalık teşhisi olan kişilere göz muayenesi yapılmasını tavsiye ediyor. Gözün damardan zengin orta tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan üveit, Behçet Hastalığı, ankilozan spondilit ve MS gibi hastalıkların da ilk belirtisi olabilir.

 

Üveitin, her yaş grubunda görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Oray, “Erken teşhis ve uygun tedavi çok önemli. Geç kalınırsa kalıcı görme kaybına yol açabilir” dedi. Üveitin nedenleri arasında romatizmal hastalıklar dışında, herpes virüsü, toksoplazma ve kedi tırmığı hastalığı gibi enfeksiyonlar da bulunuyor. Çocuklarda eklem romatizması olanların düzenli göz taramasından geçmesi gerektiğine dikkat çekildi.

 

Üveit Belirtileri ve Tanı Yöntemleri

Gözde kızarıklık, ağrı, ışık hassasiyeti, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren üveit, göz anjiografisi, optik koherens tomografi gibi yöntemlerle teşhis ediliyor. Altta yatan sistemik hastalıkların belirlenmesinde de kan tahlilleri ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılıyor.

 

Tedavi ve Ameliyat Gereksinimleri

Tedavi sürecinde amaç, iltihabı kontrol altına alarak hastalığın tekrarlamasını önlemek. Romatizmal hastalıklarda bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler uygulanırken, enfeksiyona bağlı üveitlerde ise ilgili mikroorganizmaya yönelik tedaviler tercih ediliyor. İleri durumlarda glokom, katarakt gibi komplikasyonlar gelişirse cerrahi müdahale gerekebiliyor. Prof. Dr. Oray, “Erken tanı ve uygun tedavi görme sağlığını korumanın anahtarıdır” diyerek tedavinin önemini vurguladı.

 


05.11.2024 14:22:42