Sağlık Haberleri: Hiçbir sporu düzenli yapamıyorsanız ya da spor salonlarına harcayacak paranız yoksa en ucuz ve kolay egzersiz yürümek. Düzenli ve tempolu olarak yapacağınız yürüyüş, özellikle de günde atılan 10 bin adım hem zihinsel hem fiziksel sağlığınız üzerinde önemli bir rol üstleniyor.
Uzmanların konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda günlük düzenli olarak 10 bin adım atmanın kalp krizinden kansere kadar birçok rahatsızlığı engellediği ve yaşam motivasyonunu artırdığı ifade ediliyor.
İşte, Günde 10 Bin Adım Atmanın Faydaları:
Kalp krizi riskini düşürüyor
Yürüyüşler sayesinde damar sertliği önlenebiliyor, kolesterol değerlerinde dengelenme, diyabet ve tansiyon değerlerinde düşme sağlanıyor. Tüm bu olumlu etkiler de kalp krizi gelişme riskini yüzde 20’lere varan oranda azaltabiliyor.
Diyabeti geciktiriyor
Günde düzenli olarak atılan 10 bin adım insülin direncini kırıp diyabetin gelişme riskini azaltabiliyor. İnsülin direncinin kırılması sonucu kan şekeri düzene giriyor ve özellikle ailesel diyabet hastalığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasını geciktiriyor.
Kansere karşı kalkan oluyor
Günde 10 bin adım atmak aynı zamanda kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Örneğin bağırsak hareketlerinin düzenlenip hızlanması sayesinde bağırsak kanseri riski azalırken, kilo verme ve östrojen hormon seviyesindeki düzenlemeyle de rahim ve meme kanseri riskinde düşüş oluyor.
Kilo vermeye katkı sağlıyor
Kilo vermenin temel mekanizması ise kalori yakmaktan geçiyor. Diyet ile kısıtlanan kalorilerin yanına 10 bin adım eklediğinde günlük ortalama olarak 500 kalori daha fazla yakılıyor. Bu sayede kilo vermek oldukça kolaylaşıyor.
Zayıflamak İçin Günde Kaç Adım Atmalıyız?
Japonya’da ve Amerika’da yürüyüş kulüpleri tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre en sağlıklı ve hızlı bir şekilde zayıflamak için sağlıklı bir diyet programının yanı sıra en az atılması gereken adım sayısı 7000 ile 10000 adım aralığında olması gerektiği ortaya konulmuştur.
1 Saat Yürüyüş ile Kaç Kalori Yakılır?
1 saat tempolu bir şekilde yapılan yürüyüş ile yaklaşık olarak 260 – 350 kalori arasında değişen değerlerde kalori yakımı gerçekleşir. Daha yavaş tempolu bir yürüyüş ile ise 1 saat boyunca yakılan kalori miktarı 180 – 260 kalori aralığında değişebilir.
1 Saatlik Yürüyüş İle Kaç Adım Atılır?
Tempolu bir yürüyüş alışkanlığınız varsa dakikada ortalama 100 adım atarsınız. Bu hesaba göre tempolu bir şekilde 1 saat yürüyüş ile 6000 adım atmış olursunuz.
Eğer daha düşük bir tempoda yürüyüş alışkanlığınız var ise dakikada ortalama 90 adım atabilirsiniz. Minik bir hesaplama ile 1 saat orta tempo yürüyüş ile 5400 adım atmış olacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
10.000 Adım Atarsan Kaç Kalori Yakarsın?
Günde 10 bin adım atan bir kişi yaklaşık 8 km yol yürümüş olur ve ortalama olarak 500 – 600 aralığında kalori harcar. Günlük düzenli olarak 10 bin adım atan bir kişi 1 hafta sonunda yaklaşık 1 – 1,5 kilo verir.
Depresyona iyi geliyor
Günde 10 bin adımla beyinden salgılanan endorfin ve seratonin gibi maddeler stresi azaltıyor.
Alzheimer riskini düşürüyor
Yapılan çalışmalara göre, günlük düzenli adım atan kişilerde felç riskinde de azalma oluyor. Bunların yanı sıra beyin sağlığının güçlenmesine bağlı olarak erken bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişme riski de azalıyor.
Uykuya dalmayı kolaylaştırıyor
Günlük 10 bin adım atmanın uykuya dalmayı kolaylaştırdığı ve uyku kalitesini arttırarak daha derin uyunmasını sağladığı gösterilmiş. Uyku öncesi yapılacak yürüyüşler ise vücudun enerji seviyesini arttıracağı için uykuya dalışta gecikmelere yol açabiliyor. Bu nedenle yürüyüşlerin uyku öncesi yapılması ise önerilmiyor.
Kemik erimesini önlüyor
Kemik yapısını da güçlendirip kemiklerde kalınlaşmayı sağlıyor. Bu sayede osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde yararlı oluyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Hızlanan metabolizma ve kan akımıyla birlikte bağışıklıktan sorumlu hücreler bütün vücuda dağılarak iltihabi olayları baskılıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun virüs ve bakterilerle daha kolay savaşmasını sağlıyor. Böylelikle birçok hastalığa yakalanma riski azalıyor ve vücuttaki kronik gezici ağrılar hafifliyor.
Enerji Seviyeni Yükseltiyor
Yürüyüş vücuttaki enerji seviyesini yükseltiyor. Beyin ve damarlardan kana karışan yararlı hormon ile proteinleri daha fazla salgılanıyor.
Yürüyüş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- Düzenli ve tempolu yürüyün.
- Oksijen seviyesi yüksek ve açık alanlarda yürümeye özen gösterin.
- Mide ve bağırsak gerilmelerinden etkilenmemek için yemek yedikten en az 2 saat sonra yürüyün.
- Kas ile eklem yaralanmalarının önüne geçmek için yürüyüşten önce mutlaka ısınma ve germe hareketleri yapın.
- Sıcak havalarda güneşin az sorun yaratacağı sabah ve akşam saatlerini tercih edin.
- Güneş ışınlarına karşı başınızı mutlaka şapka ile koruyun.
- Vücudunuzu mutlaka su ile destekleyin.
- Ayaklarda gelişebilecek ağrıların önüne geçmek için yürüyüş için tasarlanan spor ayakkabılarını tercih edin.
08.11.2022 14:01:50