Güney Kore grubuna dönüş uçağında duygulandıran sürpriz! Gözyaşlarını tutamadılar…

8 Şubat’tan itibaren Hatay Antakya bölgesinde arama-kurtarma faaliyetlerini sürdüren 118 kişilik Birinci Güney Kore yardım heyeti, dün Adana Havalimanı’ndan Güney Kore’nin Incheon kentine hakikat yola çıktı. Takıma havalimanında hazırladıkları ‘teşekkür videosu’ izletmek isteyen lakin yetişemeyen Türkiye-Kore Dayanışma Platformu, bildirisi Güney Koreli gruba uçakta dinletti.

’10 BİN KİLOMETRE UZAKTAN DOST ELİ BİZLERE ULAŞTI’

Türkiye-Kore Dayanışma Platformu gönüllüleri, bildirilerinde şu tabirlere yer verdi;

“Ülkemizin en çok yardıma gereksinimi olduğu bir esnada, 10 bin kilometre öteden Güney Koreli Milletlerarası Kurtarma Ekibi’nin dost eli bizlere ulaştı. Sizler ailelerinizden uzun müddet farklı kalarak büyük bir vefa örneği gösterdiniz. Akıllı köpekleriniz ile canlarınızı tehlikeye atarak enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak için gece gündüz durmadan çalıştınız.”

“Yardımlarını sunan Kore Cumhuriyeti yöneticilerine, tüm Kore halkına, ailelerinize selam, sevgi ve teşekkürlerimizi iletmenizi istirham ediyoruz.”

Uçakta iletisi dinleyen Güney Koreli grup, duygusal anlar yaşayıp gözyaşlarını tutamadı ve bildiriye alkışlarla karşılık verdi.

İSRAİL GRUBUNDAN MESAJ

Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan sonra İsrail’den gelen 450 kişilik grup, bölgede arama- kurtarma çalışmalarında misyon aldı. İsrailli takımın kurtarma çalışmalarına katıldığı enkazda 19 kişi sağ çıkarıldı. Takımda yer alan İsrailli bayan subaylar, Kahramanmaraş’ta enkazda kalanları çıkarmaya çalışırken yaşadıklarını anlattı. Teğmen Zohar Lupatin, “Heyete katılacağım bilgisi bana verildiğinde, üzerimde çok sorumluluk olduğunu ve hayat kurtarma talihim olduğunu anladım. Yıkılmış bir binaya geldik, çok istikrarsızdı. Birebir bölgede bizimle çalışan bir Türk kurtarma grubuna katıldık. Enkazda kalan bireyleri bulmak için saatlerce birlikte çalıştık. Harikulâde ve ilham verici bir biçimde bizimle tam bir iş birliği içinde çalıştılar. Çalışmalar boyunca olan bir şey, bir ıslık, sessizlik daveti ile kentin tüm ana caddesi sessizleşti. Otomobiller durdu, tüm beşerler durdu, herkes büsbütün sessizdi. Enkazdan sesler duymaya ve göçük altında kalanları bulmaya çalıştılar. Canlı ve güçlü tecrübeydi. Türk halkının başına gelen trajik felaketten duyduğum üzüntüyü paylaşıyor, daha hoş günler görmesini temenni ediyorum” dedi.

‘BİZE ÇOK CÖMERT DAVRANDILAR’





Teğmen Hila Levi ise “Komutanım heyete katılmak isteyip istemediğimi sormak için aradı, birinci karşılığım net bir ‘evet’ oldu. Hayat kurtarmak ve vazifemizi yerine getirmek her kurtarıcının hayalidir. Güç görüntülerle karşılaştık. İnsanların bir sarsıntıdan bir dakika sonra içine düştüğü durumu anlamak zordu. Birebir vakitte, öbür bir hayatı kurtarmak için öteki bir işaret bulmak için enkaz altından yalnızca küçük bir ses duymayı umduk. Türkler olağanüstü beşerler; zelzele nedeniyle verecek çok az şeyleri olmasına karşın cömert davrandılar ve bize hürmet duydular ki bu başlı başına takdire şayan. Umarım güçlü kalırlar, hepimiz onların yanındayız ve onları destekliyoruz” diye konuştu.

‘AĞIR YIKIM’

Yüzbaşı Linoy Dimri de alışılmadık tecrübe yaşadığını belirterek, “Hem çok ağır yıkım hem de etraf ve akın sırasında yapılan aksiyonlar açısından hiçbir söz, fotoğraf yahut görüntünün orada olanı açıklayabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Dimri, 9 yaşındaki çocuğu 120’nci saatte enkazdan çıkaran takımda yer aldığını lisana getirerek, “Enkaz altında 120 saat kaldıktan sonra onu kurtarmayı başardık. Enkazın altında bir çocuğun sesini, ‘imdat’ çığlığını duymak, aşağıda hayat olduğunu bilmek, çılgınca ve akıl almaz bir tecrübe. Deneyimlediğim bir diğer güçlü durum da tek bir ıslıkla bölgenin susturulmasıydı. Bir davet ile etraftaki tüm alan sessizleşiyor, enkazın altından bir ses gelirse onu kurtarabilmemiz için herkes hareketsiz duruyordu. Heyete katılmamı teklif ettiklerinde, elbette hiç tereddüt etmeden ‘evet’ dedim. Bu benim misyonum ve bu yüzden arama kurtarma ünitesine hayat kurtarmak için katıldım” diye konuştu.�


19.02.2023 00:18:04