Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed’in mart ayı para siyaseti toplantı tutanaklarının akabinde Asya pay senedi piyasalarında satış yüklü bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,25 artıda, Topix Endeksi yatay seyretmekte. Çin ihracatının beş aylık düşüşün akabinde martta sürpriz yaparak artması sonrasında pay endekslerinde dalgalı bir seyir izlendi. Erken süreçlerdeki hudutlu karını geri veren Şanghay Bileşik Endeksi %0,41, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,08 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,71 geriledi. Güney Kore endekslerinde yatay bir fiyatlama mevcut. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,43 düştü. ABD endeksleri, enflasyondaki yavaşlamanın martta da devam ettiğini gösteren bilginin akabinde kaydettiği çıkarlarını Fed tutanaklarının akabinde sildi; vadeli kontratlar bugün yatay bir açılışı işaret etmektedir. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin bankacılık krizinin akabinde ABD iktisadının resesyona girebileceği değerlendirmesi global piyasalardaki risk iştahını sınırlamaktadır. Tutanakların yayımlanmasının akabinde ABD Hazine tahvil faizlerinde ve Dolar Endeksi’nde (DXY) görece sonlu düşüşler olmuştur. Bilgi takviminde, ABD’de dün açıklanan TÜFE’nin akabinde bugün mart ayı ÜFE sayıları takip edilecek. ÜFE’de şubatta aylık %0,1 gerileme olmasının akabinde martta %0,1 artış olması beklenmektedir. Yıllık artışın %4,6’dan %3,1 ile iki yıldan fazla bir müddetin en düşük düzeyine gerilemesi bekleniyor. Ayrıyeten, bugün Almanya’da mart ayı tüketici enflasyonu takip edilebilir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa pay endekslerinde karışık fiyatlamalar hâkim oldu. FTSE 100 Endeksi %0,50 ve DAX Endeksi %0,31 arttı. CAC 40 Endeksi ise 7.400 puan civarında yatay seyretti. ABD pay endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,85 ve S&P 500 Endeksi %0,41 düştü. Dow Jones Endeksi yatay satıcılı fiyatlandı. Dolar Endeksi (DXY) 101,5 puana gerilerken EUR/USD paritesi şubat başından bu yana birinci kez 1,099’a yükseldi. ABD Hazine tahvili faizleri bir ölçü geriledi; 10 yıllıkların faizi %3,39’a ve 2 yıllıkların faizi %3,96’ya indi. Ons altın %0,56 pahalanarak 2.015USD’ye ulaştı. Petrol piyasasında üst istikametli hareket sürdü; Brent petrol varil başına 87USD’ye ulaştı. ABD’de mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,1 ve yıllık %5 artışla beklentilerin altında kaldı. Ayrıyeten hem aylık hem de yıllık bazda tüketici enflasyonu yavaşlama kaydetti. Tıpkı devirde çekirdek TÜFE aylık %0,4 ve yıllık %5,6 artışla beklentileri karşıladı. Böylelikle mart ayı TÜFE bilgileri ABD’de enflasyonist baskıların azaldığını işaret etti. Fed’in son toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda, geçen ay yaşanan banka iflaslarının akabinde yetkililerin bu yılki faiz artırımlarına ait beklentilerini azalttığı bilgisi yer aldı. Fed tutanaklarına nazaran siyaset yapıcılar, ABD iktisadının bankacılık krizinin tesiriyle muhtemelen bu yılın sonuna yanlışsız resesyona girebileceğini kıymetlendirdi. Tutanaklara nazaran Fed Lider Yardımcısı Michael Barr’ın bankacılık kesiminin sağlam ve dirençli olduğunu söylemesine rağmen bankanın ekonomistleri, mart başında Silicon Valley Bank’in (SVB) batması ve finans kesiminde yaşanan düzensizliğin ABD iktisadını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Toplantı özetinde, kurum yetkililerinin bankacılık kesimindeki gelişmelerin ekonomik tesirlerine ait değerlendirmesinin bu yılın sonunda ölçülü bir resesyonun başlaması ve yaklaşık iki yıllık bir toparlanma süreci yaşanacağı tarafında olduğu tabir edildi.

BIST 100 Endeksi günün birinci yarısında tesirli olan alışların sonucunda %0,43 artışla üst istikametli hareketini korudu. Gösterge endeks 62,85 milyar TL süreç hacmiyle 5.146 puana yükseldi. USD/TRY kuru yatay alıcılı fiyatlanırken EUR/TRY kuru %0,87 artışla 21,23 TL’ye ulaştı. Gram altınsa 8 TL pahalanarak 1.251 TL’den süreç gördü. TÜİK datalarına nazaran perakende satış hacmi şubatta aylık %6,5 azalırken yıllık %21,5 arttı.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı


13.04.2023 10:04:12