Haftalık makro bülten

“Yurt içinde gündem ağır olacak”

Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda 2022 büyüme verisi ve Şubat ayı enflasyon dataları açıklanacak.

Üçüncü çeyrek %0,1 daralan Türkiye iktisadının dördüncü çeyrekte %1 büyümesi beklenirken, 2022 büyümesinin %3,2 olması bekleniyor. 2022 yılında Rusya – Ukrayna savaşı sonucunda birçok ülke faiz artırıp enflasyonu denetim altına almak isterken, Türkiye olarak büyüme stratejisi çerçevesinde faiz indirimlerine devam edildi. Yurt içinde resesyon konuşulmamasına rağmen, faiz artıran ülkelerde resesyon daima risk olarak ayakta kaldı. Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz Kahramanmaraş merkezli sarsıntının tesirleri ile birlikte 2023 yılının birinci yarısında sanayi tarafındaki daralma beklentisi ile TCMB finansal şartları desteklemek maksadıyla siyaset faizini 50 baz puan daha faiz indirdi. Merkez böylece genişleyici siyasetini da sürdürdü. Zelzelenin tesirlerini birinci çeyrekte hissedeceğimizi, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ise toparlanma büyüme tarafında toparlanma emareleri olmasını bekliyoruz.

2022 yılında hiç elbet en çok konuşulan bahisler ortasında yer alan enflasyon 2022 Aralık ve 2023 Ocak itibariyle baz tesiri kaynaklı olarak geri çekildi. Şubat ayı enflasyon beklentileri ise aylık bazda %3,60 artış olurken, yıllık bazda enflasyonun %57,7 düzeyinden %56,3’e düşmesi bekleniyor. zelzele bölgesinde tarım yükünün yüksek olduğunu düşünürsek, zelzele tesirleri ile birlikte enflasyon tarafında birinci yarıda yükseliş görebiliriz.





2023 yılı Ocak ayı İSO İmalat PMI verisi Ocak ayında 50,10’a yükselerek hem eşik bedelin üstüne çıkmış, hem de ekonomik aktivitelerde toparlanma sinyali vermişti.

Ancak sarsıntı nedeniyle İmalat PMI’da tekrar eşik bedelin altını görebileceğimizi düşünüyoruz. Hem enflasyon, hem büyüme hem de sanayi üretimi tarafında zelzele tesirlerinin yılın birinci yarısında ekonomik aktiviteleri etkileyeceğini düşünüyoruz

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı


24.02.2023 11:20:15