Hasta olmamak için Bağışıklık Sistemini Güçlendir

Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler daha sağlıklı bir hayat sürmenize ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur.

Güçlü bir bağışıklık sistemi, uzun ve sağlıklı bir yaşam için en önemli faktörlerden biridir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bünye enfeksiyonlara daha yatkın bir hale gelir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin hastalığa yakalanma sıklığı artarken, tedavi süreleri ise daha uzun ve zor olur.

Bağışıklı sistemini güçlendirmek sandığımız kadar zor değil. Bu konuda neler yapabiliriz? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

İşte cevapları…

Yeterli miktarda ve düzenli uyuyun

Vücut fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışması için vücudun yeterli uykuya ihtiyacı vardır. Melatonin hormonu gece saatlerinde salgılanır. Bu hormon uyku düzeninden sorumludur ve  en güçlü antioksidanlardandır. Gece boyunca vücudu toksinlerden arındırıp, ertesi güne hazırlar.

Bol su için

Vücut sisteminin çalışması için su gereklidir. Günde en az 2 litre su içmek toksinlerin vücuttan atılmasına, gıdaların hücrelerimize ulaşmasına, bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur.

Sağlıklı Beslenin

Mevsim sebze ve meyveler, baklagiller, çiğ kuruyemişler, fırında pişirilmiş balık tüketmek, yoğurt – kefir – turşu gibi fermente ürünleri eksik etmemek, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, çörekotu yağı, avokado yağı,omega 3 balık yağı) tüketmek, hazır – paketli katkı maddeli trans yağ içeren gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

Düzenli�egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı yaşamın gerekliliklerinden biridir. Düzenli egzersiz kalp sağlığını güçlendirir, kan basıncını düşürür, vücut ağırlığını kontrol altına almamızı sağlar ve bunlara ek olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Güneşten faydalanın

Bebeklikten itibaren hayatımızın her döneminde önem taşıyan D vitamini; kemik gelişiminden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, diş gelişiminden kanserden korunmaya dek çok büyük rol oynar.

Gelişi güzel vitamin kullanmayın

Enzimlerin, hormonların, biyokimyasal işlevlerin yapılabilmesi için vücudun vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.  Fakat doktor kontrolü olmadan hiçbir vitamin ve mineral gelişi güzel kullanılmamalıdır.

Nefes egzersizini unutmayın

Nefes egzersizleri ile diyaframın çalıştırılması; sakinleştirir, iyileştirir, sindirim sistemini çalıştıran parasempatik sinir sisteminin uyarılmasını sağlar.

Hijyene, özellikle ağız ve el temizliğine dikkat edin

 

 


25.05.2022 18:16:42