Hatay’a kazandırılan Konya Konteyner Kent’in birinci etabının açılışı yapıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Karatay, Meram ve Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası tarafından Hatay’a kazandırılan Konya Konteyner Kent’in 1. etabı düzenlenen iftar programıyla açıldı.

İftar programı öncesinde Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay ve protokol mensupları, konteynerleri ziyaret ederek Hataylı çocuklara bayramlık armağan etti.

Açılışta konuşan Konya Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Çevik, “Yüzyılın felaketinde biz Konyalı iş adamları olarak ‘ne yaparız’ diye Büyükşehir Belediye Liderimizle bir arada karar verdik. Birinci başta besinle başladık sonra konteyner kent ve şu anda da kalıcı konutlar için çalışmalar yapıyoruz. Bu mübarek günlerde bir daha bu türlü afet vermemesi için Cenab-ı Allah’a yalvarıyorum. Sarsıntıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Kalanlara da sıhhat, sıhhat diliyorum. Tekrar geçmiş olsun” diye konuştu.

Meram Belediye Lideri Mustafa Kavuş, “Öncelikle geçmiş olsun. Kayıplarımız var. Yerleri cennet olsun. Bu mübarek günde edilen dualar umarız ki Rabbim hepsini kabul eder. İnşallah Rabbim onları kendi yanında Peygamberlerimizle, şehitlerimizle, en sevdiği kulları ortasında konuk etsin. İnşallah çadırlardan, konteynerlere, konteynerlerden da kalıcı konutlara da en yakın vakitte kavuşmayı nasip etsin” açıklamasını yaptı.





Selçuklu Belediye Lideri Ahmet Pekyatırmacı, “Konya olarak birinci günden itibaren Hatay’dayız. Şunu âlâ bilin biz her vakit Hatay’ın, Antakya’nın yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz. Burada yaralar sarılıncaya kadar, Antakya ayağa kaldırılıncaya kadar bütün bedelleriyle, bütün kültürüyle, bütün kent hayatıyla biz buradayız” cümlelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, zelzelenin birinci gününden itibaren Konya olarak Hatay’da yaraların sarılması ismine gereksinim olan her alanda çalışmalar yürüttüklerini söz ederek konuşmasına başladı.

Başkan Altay, sarsıntının birinci günlerinde Konya İtfaiye Teşkilatının ve belediye çalışanının 168 vatandaşı enkazdan canlı olarak çıkardığını daha sonra da süratlice içme suyu sorununu çözmek için KOSKİ’nin can siperane bir çalışmayla evvel kuyuları, sonra şebekedeki tamirleri düzenleyerek, Hatay’ı pak suyla buluşturduğunu anımsattı. Lider Altay, “Konyalıların gönderdiği 600’den fazla TIR’ı, gereksinim sahiplerine dağıtmak için burada tertipler oluşturduk. Sonra devletimizin ve AFAD’ın talebiyle konteyner kent oluşturmak için yola çıktık. Bugün inşallah daima birlikte hem birinci etabın açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu konteyner kentin ortaya çıkmasında Konya Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Borsamız, Meram, Karatay ve Selçuklu Belediye Liderlerimizin çok büyük emekleri var. Ben huzurlarınızda onlara ve kurumlarına başka ayrı teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Burada aslında bir hayat alanı oluşturuldu. 448 konteynerimizde bin 445 vatandaşımız şu anda burada hayatlarına başlamış oldular. Onların hayat alanlarıyla birlikte çamaşırhanesinden berberine, marketinden okuluna, mescidinden toplumsal alanlarına kadar birçok hizmeti burada sunmuş olacağız. Bu vesileyle konteyner kentimizin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

İkinci etap konteyner kenti de bayramdan evvel yetiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Lider Altay, “Böylece bin konteynerlik bir ömür alanını Konyalılar olarak oluşturmuş olacağız. Bununla birlikte Konya Sanayi Odamız, İskenderun’da Organize Sanayi Bölgemizle birlikte 250 konteynerlik bir ömür alanı oluşturuyor. Konya MÜSİAD’ımız da birinci günden itibaren hem yaraların sarılması, yardım faaliyetleri hem de şu anda Konya Büyükşehir Belediye’mizle birlikte 152 iş yerinden oluşacak bir bedestenin inşaat çalışmalarını yürütüyoruz. İnşallah bunlar da en kısa müddette tamamlanmış olacak. Ayrıyeten, Konya ve Hatay kardeşliğini perçinlemek ismine Hatay’ın en değerli kültürel mirası olan Habib-i Neccar Camisi’nin ayağa kaldırılmasıyla ilgili olarak da Konya olarak bir sorumluluk üstlendik. İnşallah Kültür Bakanlığı’mız, Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz müsaadesiyle, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konyalılar olarak Habib-i Neccar Camisi’nin bir an evvel, hem Hataylıların hem Türkiye’nin hem de tüm İslam aleminin hizmetine sunmuş olacağız” diye konuştu.

Programda kelam alan AK Parti Hatay Milletvekili Adayı Zehra Eren de şunları kaydetti: “Konya 69 gündür bizi hiç yalnız bırakmadı. Yalnızca sarsıntısı bizimle yaşamadılar. Deprem dışında her an bizimle beraberlerdi. Uğur İbrahim Liderime ve tüm Konya’ya çok teşekkür ediyorum. Hatay sizleri hiç unutmayacak.”

Hatay Koordinatörü Kütahya Valisi Ali Çelik ise, “6 Şubat sabahında büyük bir imtihanla uyandıktan sonra birçok acıyı, badireyi, hüznü, o günden itibaren hem siz ailelerinizle birlikte hem tüm Türkiye olarak birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Antakya bölgesinin de Konya vilayetimizle eşleşmiş olması bizler açısından da, vazife yapma açısından da büyük bir talihti. O gün akşam saatlerinden itibaren Konya Büyükşehir Belediyesi ve onun uyumunda tüm Konya’nın Hatay’da, Antakya’da, önemli bir emeği ve mesaisi başladı. Birinci andan itibaren, birinci acıların sarılması, arama kurtarmanın başlaması, besin nakli, besin gereksiniminin karşılanması, çadır kentlerin kurulması, konteyner kent alanlarının yapılması üzere birçok alanda hem yüreklerini, hem emeklerini, hem de bütün heyecanlarını ortaya koydular. Daima bir arada bu yükün azaltılması için efor gösterdiler. Bu bahiste emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Lideri olmak üzere tüm belediyelere Konya’mıza teşekkürlerimi arz ediyorum devletimiz adına” tabirlerini kullandı.

Konuşmaların akabinde dua edilerek konteyner kentin açılışı gerçekleştirildi. Sonrasında Konya Konteyner Kent’e yerleştirilen Hataylı depremzedeler için düzenlenen iftar programı ve çocuklar için etkinlikler gerçekleştirildi.

Hibya Haber Ajansı


16.04.2023 13:20:04