Hayvanlar depremi önceden hisseder mi?

Vatandaşlar depremin gerçekleşmesi ile beraber hayvanlar depremi hisseder mi sorusuna cevap aramaya başladı. Depremde kedilerin, köpeklerin ve kuşların vermiş olduğu tepkiler, akıllara depremi hissetti mi sorusunu getirdi. Hayvanların duyu organları insanlara göre farklı işliyor. Bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabildikleri ve buna göre tepkiler verdikleri biliniyor.

Yapılan gözlem ve araştırmaların sonucunda pek çok bilim insanının bu konu ile kesin bir kanıtı bulunmuyor. Ancak evcil hayvan sahipleri tarafından yapılan yorumlar hayvanların depremi bir süre öncesinden hissedebildiğini belirtiyor.

Peki, Hayvanlar depremi hisseder mi? Kuşlar, kediler, köpekler, balıklar depremi hisseder mi? Hayvanlar deprem öncesinde nasıl tepkilerde bulunurlar?  İşte detaylar haberimizde yer alıyor…

HAYVANLAR DEPREMİ HİSSEDER Mİ?

Deprem meydana gelmeden önce yer kabuğunun içinde ve dışında bir takım elektromanyetik dalgalanmalar ve titreşimler oluşur. Ayrıca depremden hemen önce havaya çeşitli gaz kokuları yayılabilir ya da deniz suyunun seviyesinde değişiklikler meydana gelebilir. Ortaya çıkan bu belirtileri insanların tam olarak hissetmesi ve tahminlerde bulunması zordur.

Hayvanların duyu organları ise insanlarınkine oranla çok daha hassastır. Bu nedenle bir alanda meydana gelen en ufak farklılıkları bile hissedebilirler. Bu bilgi doğrultusunda hayvanlar depremi nasıl hisseder sorusuna en düşük seslere ve kokulara karşı dahi hassas olan duyu organlarıyla şeklinde yanıt verilebilir.

HAYVANLAR DEPREM ÖNCESİNDE NASIL TEPKİLERDE BULUNURLAR?

Hayvanların depremi önceden hissedip hissedemediğine dair birçok araştırma yapıldı. Buna dair henüz bilimsel bir kanıt elde edilemedi. Bunun yanı sıra depremin tahmini ile ilgili kesin bir kanıt olarak kabul edilemese de doğada yaşayan pek çok canlının deprem öncesinde farklı tepkilerde bulunduğunu söyleyebiliriz.

Sürüngenler

Sürüngenler sınıfında yer alan yılanların depremin olacağı bölgeyi hızlıca terk ettikleri gözlemlenmiştir. Özellikle kış aylarında meydana gelen depremlerde kış uykusunda olan sürüngenler, yer kabuğunda oluşan sarsıntılara ve seslere bağlı olarak uykularından uyanmaktadır.

Kuşlar

Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir.

Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar. Aynı şekilde leylek ve martılar da çok güçlü sesler çıkartarak başka bölgelere doğru uçmaktadırlar.

Kurtlar ve Köpekler

Kurt ve köpek gibi canlılar da doğa olaylarına karşı ses çıkartarak tepki göstermektedirler. Ormanın derinliklerinde yaşayan kurtlar deprem öncesinde inlerinden çıkarak güçlü bir şekilde ulumaya başlamaktadır.

Evcil Hayvanlar

Dünyadaki birçok canlının deprem öncesinde çeşitli tepkilerle haber vermeye çalıştığı düşünülse de en çok evcil hayvanlar üzerinde tahminde bulunulmaktadır. Dünyada gerçekleşen büyük depremlerin öncesinde bazı evcil hayvan sahipleri evdeki hayvanlarının depreme karşı kendilerine haber verdiğini belirtmektedir.

KÖPEKLER DEPREMİ HİSSEDER Mİ?

Köpeklerin deprem öncesinde meydana gelen düşük frekanslı titreşimleri, sismik dalgaları ya da havada oluşan gaz kokularını hassas duyu organları ile hissetmeleri son derece normal kabul edilmektedir.

Deprem öncesinde sahipleri köpeklerinin huzursuz olduğunu ve bunu çeşitli tepkilerle gösterdiklerini söylemektedirler. Genellikle yüksek şiddetli depremlerde gözlemlenen bu tepkiler, her deprem öncesinde ortaya çıkmayabilir. Ek olarak bu tepkiler depremin şiddetine ve uzaklığına ya da köpeğin cinsine göre de farklılıklar taşımaktadır.

Kendini saklanma, havlama, uluma, koklama ya da yeri eşeleyerek kazma ile gösteren tepkilerin yalnızca deprem öncesinde meydana geldiğini düşünmek de son derece yanlıştır.

KEDİLER DEPREMİ HİSSEDER Mİ?

İnsanlardan daha hassas duyulara sahip olan kediler, çevrede meydana gelen farklı durumları çok daha hızlı ve iyi algılar. Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.

Bununla birlikte dünyanın farklı yerlerinde bulunan birçok kedi sahibi, kedilerinin deprem öncesinde çeşitli tepkiler vererek kendilerini uyarmaya çalıştığını söylemektedir. Deprem öncesinde kediler tarafından gerçekleştirilen daha güvenli bir alana kaçma, yavrularını daha güvenli bir alana taşıma gibi davranışlar deprem haberi olarak yorumlansa da bu hareketler deprem dışında da gerçekleştirilen rutin davranışlar arasında yer almaktadır.

Bu nedenle kedilerin deprem öncesinde spesifik tepkiler verdiğini söyleyemeyeceğimiz gibi ortaya koydukları olağandışı davranışları yalnızca depremle bağdaştırmak da yanlıştır. Çünkü bunlar kedilerdeki farklı bir fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanabileceği gibi kedinizin kızgınlık dönemine girmiş olduğu anlamını da taşıyabilir.


09.03.2023 12:56:46