İmamoğlu: “Her bir vatandaşımız, bizim başımızın tacıdır”

Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer ile belediye binasında kısa bir görüşme gerçekleştiren İmamoğlu, kentte bu manada yaşanan problemlerle ilgili bilgi aldı.

Görüşmenin akabinde Yenişehir Fuar Alanı’nda kurulan Barınma ve Lojistik Merkezi’ne geçen İmamoğlu ve Seçer, etraf vilayetlerden Mersin’e gelen depremzedelerin problemlerini dinleyip, acılarına ortak oldu.

Depremzede vatandaşlardan her iki lidere iletilen en değerli sorun, kalıcı barınma problemi oldu. Vatandaşların meselelerini dinleyen İmamoğlu ve Seçer, birebir alanda, depremzede basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Milletimize sunmuş olduğumuz emeklerin her birisi bir lütuf değil, sorumluluğumuzdur”





İmamoğlu, deprem bölgesinde sorumluluk şuuruyla misyon yaptıklarını aktararak, “Devletimizin her kurumu bu gayreti gösteriyor, göstermek zorundadır. Milletimize sunmuş olduğumuz bu emeklerin her birisi, bilinsin ki, bir lütuf değil, sorumluluğumuzdur, görevimizdir, layıkıyla yerine getirmek zorunda olduğumuz bir durumdur.” tabirlerini kullandı.

“Her bir vatandaşımız, bizim başımızın tacıdır”

“Görevi, kamu görevi olan bizler, vatandaşını dinleyen, vatandaşının sorununu anlamaya çalışan, onunla konuşan ve ona mutlaka çözüm üretme gayretinde olan, o bilince sahip insanlar olmalıyız” diyen İmamoğlu,“O bakımdan, deprem bölgesinde bu süreçten etkilenen -dünya görüşü, yaşamı ne olursa olsun- her bir vatandaşımız, bizim başımızın tacıdır. Bu anlayıştan asla vazgeçmeyeceğiz.” halinde konuştu.

İmamoğlu, gelinen süreçte, depremzedelerin barınma sıkıntısının öne çıktığını vurgulayarak, “İlerleyen zamanlarda elbette ki insanlarımızın kendi yuvalarında, öncelikli geçici konutlarına yerleşmesini, sonrasında da kalıcı konutlarıyla ama asla geçmişte yapılan yanlışlarla değil, çok doğru bir metotla, uzlaşmacı, katılımcı bir planlama anlayışıyla, çağdaş bir şehircilikle buluşmalarını sağlamak, sorumluluğumuz olacaktır. İşin yöredeki, bölgedeki boyutu bu.” dedi.

“Yoğun göç alan şehirlerimizin, merkezi yönetim tarafından desteklenmesi şarttır”

Deprem sonrası yaşanan göç akışından başta Mersin olmak üzere, İstanbul’un da etkilendiğine dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

“Sadece göç meselesini deprem afetinden sonra yaşamış şehirler değiliz biz. Yaklaşık 8-10 yıldır, mülteci göçü başta olmak üzere, yakın coğrafyamızdaki savaşın da etkisiyle, yoğun insan göçüyle karşı karşıya olan kentleriz. Bu anlamda, Mersin başta olmak üzere, hangi şehrimiz olursa olsun; ister bunun adı Antalya olsun, ister Konya olsun, ister Kayseri olsun, fark etmiyor. Yoğun göç alan şehirlerimizin, merkezi yönetim tarafından desteklenmesi şarttır.”

“İstanbul’da yoğun bir çalışmamız var”

İmamoğlu, kent merkezlerini harabeye döndüğünü ve çok sayıda insanın ömrünü yitirdiğini belirterek, “Büyük hatalar yaptık. Büyük eksikler yaptık milletçe, hükümetlerce. Ve bununla ilgili tedbir alamadık. Ve depreme karşı büyük bir sorumluluğumuz var. İstanbul’da yoğun bir çalışmamız var. Bütün bilgi, deneyim, beceri, tecrübe, ne varsa elimizde, bütün birikimimizde, Mersin başta olmak üzere, Türkiye’nin her şehriyle iş birliğine hazırız.” diye konuştu.

“Bunun iktidarı yok, muhalefeti yok”

Konuya siyaset üstü bir anlayışla bakılması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, konuşmasını, “Kol kola verirsek ve inanınız ki bu yaşadığımız deprem ve afet sürecini, partiler üstü tutarsak, siyasi takvimlerin ve siyasi menfaatlerin ya da siyasi vaatlerin bir kesimi olmaksızın, ‘Vatandaşlarımızın ihtiyacını ne, bunu kol kola nasıl çözeriz’ diye düşünmeliyiz. Bunun iktidarı yok, muhalefeti yok. Daima birlikte kol kola çalışabilmenin, bu milletin parasıyla, yeniden bu milleti ayağa kaldırma hünerini ortaya koyabilmenin memnunluğunu, huzurunu daima birlikte yaşamakla yükümlüyüz.” sözlerini kullandı.

Seçer: “Vatandaşlarımızın ani göçleri, kendilerinin de bizlerin de yaşadığı bazı sorunları ortaya çıkardı”

Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer, Mersin’in yaşanan yıkıcı sarsıntılar sonrasında kıymetli oranda göç aldığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Bölgenin yanı başında zelzeleden etkilenmeyen, iklimsel olarak, hayat şartları olarak, kültür olarak, sosyolojik olarak bu insanlara uygun bir kent olduğu için, inançlı bir kent olduğu için burayı tercih ediyorlar. Lakin bu vatandaşlarımızın ani göçleri, burada kendilerinin de bizlerin de yaşadığı birtakım sıkıntıları ortaya çıkardı. Birinci günlerin telaşıyla bu problemler yaşandı lakin kısa müddette daima bir arada bu problemlerin üstesinden gelmeye uğraş ettik. İnşallah, umut ediyorum, önümüzdeki günlerde hayatı normalleştiririz, onların da kalıcı meskenlerine, konutlarına geçmeleri sağlanabilir”

“Mersin’in nüfusu 2.7 milyona erişti”

Su tüketimi ölçümüyle Mersin’e deprem sonrasında yaklaşık 350 bin kişinin geldiğini iddia ettiklerini belirten Lider Seçer, “Bunun yanında yaklaşık 50 bin sığınmacının da deprem dolayısıyla o bölgeden Mersin’e geldiğini düşünüyoruz. Bizim kendi nüfusumuz, daha önceki sığınmacı nüfus sayısı, depremden dolayı gelen kendi vatandaşlarımız ve sığınmacılarla beraber, toplam Mersin’in şu anda 2.7 milyon nüfusa eriştiğini düşünüyoruz.” dedi.

Fuar alanının akabinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Adres Okuma Salonu’nda barınan depremzedelerle bir ortaya gelen İmamoğlu ve Seçer, esnaf ziyaretlerinde bulunarak vatandaşlarla sohbet etti.

Hibya Haber Ajansı


24.02.2023 13:10:05