Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi Hayrullah Efendi Sokak’ta bulunan 1972 üretimi Nurcan Apartmanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) şehircilik kümesi şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ tarafından kurulan “İstanbul Yenileniyor” platformu kapsamında yıkıldı.
Yıkıma; İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da tanıklık etti.�
Yıkım öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İmamoğlu, “Burada bir yıkımı sizinle paylaşıyoruz. ‘Her anımızda deprem süreci var’ demiştim. Buna kayıtsız, kuralsız devam edeceğiz. Ben, buradan örneğin Adalar’a geçeceğim. Adalar’da üç yapıyla ilgili de ziyaretim var. Daha önce Orman Bakanlığı’ndan kiraladığımız bir alanda, tekrar güçlendirme ve yenilemeyle bir tesisi aslında sarsıntıya güçlü hale getiriyoruz. Tekrar ne yazık ki tümden riskli yapıya dönüşmüş olan bir camiyi yeniliyoruz. Onun inşaatına gideceğim. Tekrar Taş Mektep diye tarihi bir yapının onarımı ve yenilenmesi var. Aslında bu da dün anlattığım o sarsıntıyla ilgili sürecin bir örneği. Yani aslında benim bugün alanda dört ziyaretim, tahminen farklı projeler üçü, burası üzere bir yıkım üstünden işleyen ya da sizin gözünüzün önünde aktardığımız biçimiyle olmasa da aslında yeniden zelzeleyle gayretin bir kesimi. Çokça tartışılan, ‘Depremle ilgili ne yapıyorsunuz’ sorununda, aslında bizim gündemimizin büyük bir kısmı zati bu” dedi.
İmamoğlu, açıklamasını, “Az evvel arkadaşımın söylediği, ‘Uzlaştık, boşalttık, boşaltıyoruz’ dediği sayıyla, 2 bin 300 bağımsız kısım dediğiniz aslında ne tabir ediyor biliyor musunuz? Türkiye’nin ortalamasına baktığınızda ya da İstanbul’un yaklaşık ortalamasına baktığınızda, ki bunların çoğunluğu aile yuvaları, 10 bin insan aslında. Yani 10 bin insanı, Allah korusun işte bir zelzelede, bu tıp yapılarda yakaladığında 10 vilayetimizde neler yaşadık, hangi trajik ortamlarla karşı karşıya kaldık; ortada. O bakımdan bu atakları çok değerli buluyorum. ‘İstanbul Güçleniyor’ sayfamızdan bizi takip etmeye devam etsinler. ‘İstanbul Yenileniyor’ kampanyamıza eşlik etsinler. Yapılarının süratli taranması konusunda çok süratli hareket edeceğiz” kelamlarıyla tamamladı.
İmamoğlu, gazetecilerden gelen, “Siz de belirtiniz, burada çok eski yapılar var ve burada oturan insanlar da uzun yıllardır Kadıköylü. Buranın dönüşümüyle ilgili nasıl bir yol izlenmeli? Çünkü ilgili bakanlık, ‘İstanbul’da bir Anadolu yakası, bir Avrupa yakasında iki rezerv alanı belirledik, oraya taşıyacağız’ dediler riskli yapılarda oturanları. Burası da bu çözümle hallolabilecek bir alan mı? Nasıl hızlıca bu dönüşüm sağlanmalı? Rezerv alanı çözüm olur mu buraya” sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Ben, bu süreçte zelzeleyle ilgili sıkıntıları konuşurken, insanların bir seçim vaadi lisanına bu işi dönüştürmemesini, bilhassa tekraren aktardım. Artık bu, bir seçim vaadi lisanı. 1,5 milyon konutu hangi rezerv alana taşıyacak? Bileniniz var mı? Yani 4,5 milyon insan. Ben nerede olduğunu bu türlü bir rezerv alanın bilmiyorum; bir. İkincisi; ya Allah aşkına, bırakın semti, hangi mahalleyi taşımışsınız bugüne kadar? Yani bir yerden alıp, bir yere taşıdığınız bir mahalle gösterin İstanbul’da -bırakın 1,5 milyonu- 20 senedir. Onun için, bırakın bu lafları. Sayın Bakan, deneyimli bir insan. Teknik bir insan. Yani bırakın 1,5 milyon bağımsız bölümü taşımayı, bir buçuk milyon eşyayı evden eve nakliyatla taşısın, bakalım kaç senede taşıyacak. Ya da taşıdığı zaman diğer semtler ne olacak? İstanbul’a yeni bir 6 milyon insan mı taşımaktan bahsediliyor? İmarla ilgili o kadar soru işareti var ki. Ben diyorum ki, ‘Gelin bu konuları bir arada konuşalım.’ Bak, biz o masaya varız. Dün de söyledim: Hangi masaya çağırılırsak, Ankara’da, İstanbul’da, koşa koşa bir ortaya gelelim. Çağırın, koşa koşa gelelim. Bir ortada konuşalım ve bu işi seçim vaadi probleminin ötesinde bir yere koyalım. Akılcı açıklamalar yapalım. 1,5 milyon konut, 200 bin konut, 250 bin konut… Bu işlere, bu milletin karnı tok.”
5 Temmuz 2021’de hayata geçirilen İstanbul Yenileniyor platformu, açıldığı günden itibaren ağır ilgiyle karşılaşıyor. istanbulyenileniyor.com’a gelen talepler ise şöyle oldu:
Kullanıma açıldıktan kısa bir müddet sonra tek yapıların da yenileme müracaatlarının değerlendirmeye alındığı sisteme, bugüne kadar toplam 18 bin 163 adet müracaat geldi. Bu müracaatlar; 39 ilçe, 641 mahalle ve 379 bin 214 bağımsız ünitede (346.827 Konut, 32.387 Ticari Birim) yaklaşık 1 milyon 387 bin 309 kişiyi kapsıyor. Tek yapılar içinse 201 bin 589 bağımsız ünitede (184.021 Konut, 17.568 Ticari Birim) yaklaşık 736 bin 86 kişiyi kapsayan 9 bin 586 müracaat bulunuyor. Bu da toplam müracaatların yüzde 68’ine denk geliyor.
Hibya Haber Ajansı
02.03.2023 16:50:16