İBB Şehircilik Kümesi şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor platformu kapsamında riskli yapıların dönüşümü devam ediyor.
Kadıköy, Kartal ve Şişli’de yer alan sarsıntıya dayanıksız blokların yerine yapılacak 4 projenin temeli; CHP Genel Lider Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İBB Lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Lideri Gökhan Yüksel, Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı, CHP İBB Küme Başkanvekili Tarık Balyalı, milletvekilleri, milletvekili adayları ve coşkulu bir vatandaş topluluğunun iştirakiyle atıldı.
Toplu temel atma merasimi, deprem riski altında olduğu için yıkılan, Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi’nin bulunduğu alanda yapıldı. “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında düzenlenen “İstanbul Yenileniyor Kentsel Dönüşüm Projeleri Toplu Temel Atma Töreni”nde, sırasıyla; KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yüksel ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
“Temel gerçek olunca, topluluk da gerçek oluyor”
İmamoğlu, kendisinden evvel konuşan Kurt’un, atacakları temeli ‘gerçek’ olarak nitelemesine atıfta bulunarak, vatandaşları, “Temel gerçek olunca, topluluk da gerçek oluyor. Bu türlü samimi bir bağlantı kuruyoruz. Coşkunuz için teşekkür ediyorum” kelamlarıyla selamladı.
Türkiye’nin 17 Ağustos 1999 İzmit sarsıntısından gereken dersleri çıkaramadığına vurgu yapan İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm, apayrı bir yere evrildi. Halbuki kentsel dönüşüm, varlık-yokluk sorunu üzere ele alınmalıydı. Lakin İstanbul'da bunun modeli değişti. Lakin biz, 4 yıldır misyona geldiğimiz an itibariyle, bu mevzuyu çok ciddiye alarak, her anında tekniği, bilimi önümüze yol haritası olarak koyarak, bu işin dayanışma olmadan çözülmeyeceğini bilerek; yalnızca bir belediyenin, büyükşehir belediyesinin, ilçe belediyesinin değil, topyekun bir çabayla mümkün olduğunu bilerek hareket ettik” sözlerini kullandı.
“Kafeyi kim koruyor biliyor musunuz?”
“Bu açıklamayı yapan arkadaşlara bir hatırlatma yapacağım” diyen İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Gerçekten utanç verici bir olay anlatacağım size. Üsküdar'da, İstanbul'un en hoş sınırı olan Boğaz’ın çabucak kıyısında bir cami var: Kuşkonmaz Camii. Naif, dünya hoşu bir camidir. Çabucak Boğaz’ın kıyısında, rüzgar çok estiği için de kuş konamazmış. Onun için caminin ismi Kuşkonmaz Camii olmuş. Biz, o caminin önüne kısacık bir platformla geçiş yaptık. Cumhurbaşkanlığı’na varıncaya kadar, orasıyla ilgili açıklama yapıldı.”
İmamoğlu, mevzuya ait teknik açıklama yaptıklarını belirterek, “Hatta ben o vakit, ‘Biz birebir vakitte bu caminin etrafını, benzetmek üzere olmasın, bir uğur üzere saran o nahoş, kelamım ona kafeleri, baraka üzere kafeleri de yıkacağız’ dedim. Ve o günden sonra hukuksal süreçlerimizi başlattık. Biz oraya gidiyoruz. Yıkım yapmak için bildirim yapıyoruz, pat diye yürütmeyi durdurma vesaire. Yeniden yıkıma gideceğimiz esnada, bu sefer ne oldu biliyor musunuz? Kafeyi kim koruyor biliyor musunuz? Polis koruyor. Ve polisimizi bu imaja mahkum eden kim yetkiliyse; Emniyet Müdürü’nden Valisi’ne, Bakan’ına varıncaya kadar kınıyorum.” dedi.
“Bu sorun, bir seçim problemi olamaz”
İmamoğlu, vatandaşlara da bu mevzuda değerli vazifeler düştüğünün altını çizerek, “İnsanlarımızla bunun konuşulması ve tahlile gidilmesi yolunda ağır uğraşlar gösteriyoruz. Bu gayretin, halkımız tarafından kabul görmesi ve her sokağı, her caddeye değinilmesi için de bu gayretimizi illa büyük projeler sıkıntısı olarak görmedik. Tıpkı vakitte biz bu işi sokak ortalarına, caddelere kadar taşıyarak insanlarımızın sıkıntılarını çözme çabası içinde olduk.” tabirlerini kullandı.
Sürecin, bütün mevzunun paydaşlarının samimiyetiyle çözülebileceğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu sorun, bir seçim sıkıntısı olamaz. Seçimden evvel gündeme gelmesi ve ‘Ben bu işi çözeceğim’ demek, asla olamaz. Tüm Türkiye'ye bu manada bir davette bulunuyorum. Katiyen ve mutlaka, deprem bölgesinde olan her insanımız, bu seçimde süreci ele alırken, ‘Geçmiş devirlerde bu iş bir rant işi mi oldu; yoksa insanlarımızın canını, varlığını düşünen bir problem mi oldu’ diye süreci ele almalı” diye konuştu.
“Çocukların, gençlerin, bayanların hakkını korumak için geliyoruz”
İmamoğlu, mahkemenin İBB’nin yıkım kararını kabul ettiğini hatırlatarak, “Bütün bu haksızlıkları ve hukuksuzlukları, daima birlikte bertaraf edeceğiz. Biz bir avuç insanın değil, milletin hakkını korumak için geliyoruz. Milletin hakkını, çocukların hakkını, gençlerin hakkını, bayanların hakkını korumak için geliyoruz. Ve bütün çeşitliliğimizle geliyoruz.” dedi.
“Boşnak kardeşlerime laf eden aklı kınıyorum”
Önümüzdeki periyodun siyasi bir yarış değil, revizyon ve onarım devri olacağına dikkat çeken İmamoğlu, şu sözleri kullandı:
“Bu memleketi her etnik kökeni; Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, benim Boşnak kardeşlerim. O, Boşnak kardeşlerime laf eden, bu milletin çimentosu, taşı, toprağı olan Boşnak kardeşlerime laf eden aklı da buradan kınıyorum. Yalnızca Boşnak kardeşlerimden, hemşehrilerimden, vatandaşlarımdan değil, bütün milletimizden özür dilemeli. Bir vatandaşımıza bile hakaret ederek siyaset yapılamaz.” diye konuştu.
3 ilçede eş vakitli temel atıldı
Konuşmaların akabinde eş vakitli atılan temellerle, 3 ilçe 4 mahallede yapılacak kentsel dönüşüm konutlarının imaline başlandı. “İstanbul Yenileniyor Platformu” kapsamında birçok bölgede çalışmalar yürüten KİPTAŞ, yenileme müracaatında bulunan; Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi, Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi’ndeki Nurcan Apartmanı, Kadıköy Feneryolu Mahallesi’ndeki Ferah Apartmanı Şişli Mecidiyeköy Mahallesi’nde yer alan tek ve çoklu yapıların birlikte dönüşümüne başladı.
Temeli atılan 4 proje kapsamında, 336 riskli bağımsız ünite, yaklaşık bin 350 kişi için tahlil üretilecek. Riskli yapıların yerine inşa edilecek projeler kapsamında, inançlı ve güçlü 648 bağımsız ünite inşa edilecek.
Hibya Haber Ajansı
14.04.2023 18:04:07