İnsanlığın kader ortaklığı kavramı kaynağını Çin kültüründe buluyor

Xi Jinping’in öne sürdüğü insanlığın baht paydaşlığı kavramı uzun bir geçmişe sahip Çin’in klasik kültüründen ilham alıyor ve varlıklı bir kültürel manaya sahiptir. İnsanlığın baht paydaşlığı kavramı birebir vakitte Xi Jinping’in klasik Çin kültürüne verdiği kıymeti yansıtıyor.

Xi Jinping bir yılda üç sefer Konfüçyüs kültürüyle yakınlaştı

2013 yılının sonunda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Konfüçyüs Konağı ve Konfüçyüs Enstitüsü’nü incelemek için Konfüçyüs’ün memleketi ve Konfüçyüsçülüğün doğum yeri olan Shandong eyaletindeki  Qufu’ya özel bir seyahat düzenledi. Akademisyenler ile sohbet eden Xi Jinping, klasik kültürün gerçek ruhunun çağdaş tabirle devam ettirilmesi ve klâsik kültürün günümüzde daha uygun rol almasının sağlanması gerektiğini belirtti.

4 Mayıs 2014’te Xi Jinping, 87 yaşındaki ünlü filozof Profesör Tang Yijie’yi özel olarak ziyaret etti. Xi Jinping, Konfüçyüs’ün Temel İlkeleri adlı kitap hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Xi, “Bu çok anlamlı bir iş, zira Çin medeniyetinin devam ettirilmesi sağlandı. Bay Tang buna büyük katkı yaptı.” dedi.





24 Eylül 2014’te Xi Jinping, Konfüçyüs’ün 2565. yıldönümü anısına düzenlenen uluslararası akademik seminere katıldı ve bir konuşma yaptı. Bu, üst düzey bir devlet liderinin Konfüçyüs’ün doğumuyla ilgili memleketler arası bir sempozyuma birinci defa katılması ve hitap etmesi olarak dikkat çekti.�

İnsanlığın baht iştiraki kavramı klasik Çin kültürünün günümüzdeki devamıdır

Xi Jinping, yönetişimin özünü Konfüçyüsçülük de dahil olmak üzere seçkin Çin klasik kültüründen aldı, birebir vakitte dünya çapındaki sıkıntılara karşı Konfüçyüsçülük’ten tahliller buldu. Konfüçyüsçülük dahil olmak üzere Çin’in güzel geleneksel kültürü, çağdaş insanların karşılaştığı sorunları çözmek için önemli aydınlanmalar sunuyor.

“Konfüçyüs’ün Analektleri”nde Xi Jinping şöyle konuştu, “Geleceğin önünü ancak tarihi unutamadığımızda açabiliriz. Ancak miras almada usta olduğumuzda yenilik yapabiliriz. Güzel geleneksel kültür, bir ülkenin veya ulusun mirasının ve gelişiminin temel unsurudur. Onu kaybetmek, ülkenin veya ulusun manevi hayat damarlarının kesilmesine neden olur. ”

“İnsanlığın kader ortaklığı” kavramı, Xi Jinping’in dış ilgiler niyetinin asıllarından biridir. “İnsanlığın kader ortaklığı” kavramı ayrıyeten, antik Çin’de Konfüçyüsçülerin “Dünya barışçıl bir aile gibi olmalıdır” kavramı tarih ve paha bakımlarından birbirine bağlandı.

Xi Jinping, “İnsanlık için ortak kader topluluğu oluşturmak, dünya halkının geleceğidir. Herkes barış içinde yaşayabilir, tüm ilkeler çatışmadan uyum içinde bulunabilir. Dünya ülkeleri sadece barış içinde bir arada yaşayarak ortak ve kazan-kazana dayalı kalkınmayla uzun vadeli istikrar sağlayabilir ve güvenliği teminat altına alabilir.” dedi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


20.03.2023 12:50:08