İstanbul’da Görmeniz Gereken 7 Tarihi Yapı

‘İstanbul’da Görmeniz Gereken 7 Tarihi Yapı’yı sizler için derledik.

Biliyoruz, İstanbul’da gezilmesi – görülmesi gereken yerler bitmez.  Her semtinde birçok güzellik barındırıyor.

1- Kız Kulesi

Üsküdar’ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler.

Kaynak: Vikipedi

2- Ihlamur Kasrı

Osmanlı Devleti döneminde padişahların günübirlik dinlenme amacıyla kullandıkları biniş kasırlarından olan Ihlamur Kasrı, Neo-Barok akımın izlerini taşıyan mimari görünümleriyle, XIX. yüzyıl Osmanlı yapılarının en zarif örnekleri arasında yer almaktadır.

Kaynak: www.millisaraylar.gov.tr

3- Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı ve çevresi Bizans Dönemi’nden itibaren farklı yapılara ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bizans Dönemi’nden 19. yüzyılın başlarına kadar “İstavroz Bahçesi” olarak anılan bölgede ilk saray yapısı II. Mahmud tarafından inşa ettirildi. Sarayın ciddi hasar aldığı bir yangın sonrasında daha sağlam bir yapı kurulması ihtiyacını hisseden Sultan Abdülaziz, yapıyı tamamen yıktırarak yeniden inşa ettirdi.

Kaynak: www.millisaraylar.gov.tr

4- Resim Müzesi

Dolmabahçe Sarayı’nda tahta çıkmaya aday olan veliahtların konakladığı Veliahd Dairesi, Tanzimat’la birlikte, şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimarî simgesidir.

Veliahd Dairesi’nin bir bölümü yaklaşık yedi yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülerek “Millî Saraylar Resim Müzesi” olarak sanatseverlerin hizmetine sunulmuştur.

Kaynak: www.millisaraylar.gov.tr

5 – Küçüksu Kasrı

Osmanlı padişahlarının dinlenme maksadıyla kullandığı biniş kasırlarından olan Küçüksu Kasrı, Göksu ve Küçüksu Derelerinin arasında uzanan ve “Asya’nın tatlı suları” olarak anılan Küçüksu Çayırları’nın denizle buluştuğu kısımda yer almaktadır.

Kaynak: www.millisaraylar.gov.tr

6- Galata Kulesi

İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir.  Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule günümüzde, bir sergi alanı ve müze olarak kullanılır. Hem Beyoğlu’nun hem de İstanbul’un sembol yapılarından biridir.

Kaynak: Vikipedi

7- Adile Sultan Kasrı

Adile Sultan Kasrı, Üsküdar ilçesinde, bugün Validebağ Korusu içinde yer alır. Sultan Abdülaziz tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için 1853 yılında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı yapının girişine çift kollu görkemli merdivenlerden ulaşılır. Kasrın birinci ve ikinci katlarında büyük orta sofa-salon bulunmaktadır. Giriş, gerek birinci katta, gerekse ikinci katta sahanlığa açılmaktadır. Bu mekânlar, sofadan üç basamak ve korkuluklarla ayrılmıştır. Baş oda, büyük odalar ve servis-bekleme mekânlarıyla bağlantılıdır. Şu anda öğretmen evi olarak kullanılmaktadır. Hababam Sınıfı’nın ilk film serileri burada çekilmiştir ve odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Kaynak: Vikipedi

 


21.02.2022 16:54:30