İzmir’in gündemi, depreme dirençlilik

Şu an Türkiye’de sarsıntıya dirençli kent adayının İzmir olduğunu belirten Lider Tunç Soyer, “Depremde ölmek kader değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi depreme dirençli kent olma noktasında en hazır belediyedir. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısının birinci birleşiminde İzmir’in sarsıntıya dirençli kent olması için inşa edilecek yapılarda sismik izolatör, 5 kat ve üzeri yapılarda en az bir bodrum kat yapılması mecburiliği, İnceleme Konseyi oluru alınmadan yapı ruhsatı verilmemesi hususları başkanlık önergesi olarak meclise sunuldu. Komitelere gönderilen unsurlar incelendikten sonra meclis gündemine yine gelecek.

“Türkiye’de depreme dirençli kent adayı İzmir’dir”
Türkiye’deki sarsıntıya dirençli kent adayının İzmir olduğunu belirten Lider Tunç Soyer, “Bu, sadece benim fikrim değil. Değerli hocamız Naci Görür İzmir’de düzenlediğimiz ve üç yıllık çalışmalarımızı anlattığımız toplantıda kendisi ifade etti. Şunu her yerde iftiharla söyleyebilirsiniz: İzmir Büyükşehir Belediyesi depreme dirençli kent olma noktasında en hazır belediyedir. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın” dedi.

“İlkeli bir duruş sergiledik”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan kentsel dönüşüm modeline ait de bilgi veren Lider Soyer, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak unsurlu bir duruş sergiledik. Bu prensipli duruş bütün Türkiye’ye örnek olması gereken bir unsurlu duruştur. Bu nedenle çok değerli. Biz ne müteahhide verilen oranı artırmaya kalktık ne diğer bir yan yola gittik. Ne yaptık? İZBETON şirketimizi devreye soktuk. Müteahhitlerin aslında o oranlarla o ihalelere girmesinin mümkün olduğunu biliyorduk. Fakat daha fazla almak istedikleri için girmediklerinden kuşku ettik ve müteahhitlerin karşısına İZBETON’u koyduk. Ne oldu? Birtakım yerlerde İZBETON aldı, kimi yerlerde o bir türlü girmeyen müteahhitler girdi ve aldı. Makus mü oldu? Çok düzgün oldu. 5 bin civarında binanın kentsel dönüşümü için yol almaya başlad ık” diye konuştu.

İmar affı vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım bütçesinin yüzde 10’unu sarsıntıyla ilgili çalışmalara ayıracaklarını söyleyen Lider Soyer, “Hükümetten de bunu bekliyoruz, bu da bizim en doğal hakkımızdır, bunu talep ediyoruz. Zira kentsel dönüşüm dediğiniz şey belediyelerin imar düzenlemesiyle ilgili fakat birebir vakitte finansmanla da ilgili. Pekala, vatandaşlar olarak, ‘ey hükümet kentlerimizi dirençli hale getirmek için bütçenden bugün ayırdığının 10 mislini daha ayır’ demek bizim hakkımız değil mi? Biz bu ülkenin vatandaşları olarak canımızı veriyoruz. Öteki yandan hiçbir hükümet gelip ‘ben imar affı çıkarıyorum’ dememeli” dedi.

“Herkesin yüreği ferah olsun”
İzmir’de hayata geçirilen Halk Konut projesine de değinen Lider Soyer, “Halk Konut Türkiye’ye model olacak bir kentsel dönüşüm modelidir. Vatandaşın kendi müteahhitliğini yapması demektir. İZBETON şirketimiz böyle bir hizmet verir. Gurur duyabilirsiniz. Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm modelini İzmir hayata geçirmiştir. Herkesin yüreği ferah olsun” dedi.

Deprem sağlam yapılar için üç değerli karar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Başkanlık önergesi olarak gündeme alınarak komitelere havale edilen ve sarsıntıya güçlü yapıların oluşturulmasına öncülük edecek üç unsur ise şöyle:

5 kat ve üzeri yapılarda en az bir bodrum kat yapılması mecburiliği
Maddelerden birincisi, yer açısından riskli yerlerde yapılan yüksek yapıları kapsıyor. Buna nazaran gevşek kum, çakıl yahut yumuşak-katı kil katmanları içeren yerler yahut sıvılaşma riski yüksek tabanlarda inşa edilecek yapılarda en az bir bodrum kat yapılması gerekiyor. Tekrar imar planına nazaran kat adedi 5 ve daha fazla olan binalarda da en az bir bodrum kat yapılması kuralı getirilecek.

Sismik izolatör zaruriliği
Yurttaşların deprem öncesi ve sonrası ağır olarak kullandığı hastaneler, dispanserler, sıhhat ocakları, itfaiye bina ve tesisleri, PTT ve başka haberleşme tesisleri, ulaşım istasyonları, terminaller, güç üretim ve dağıtım tesisleri, vilayet, kaymakamlık ve belediye idare binaları, birinci yardım ve afet planlama istasyonları, okullar, öteki eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhaneler ile müzelerde sismik izolatör kullanılacak. Zelzelede, üst yapıyı yerden ayırıp binayı sarsıntının şiddetinden koruyarak sarsıntının yıkıcı tesirini oldukça azaltan sismik izolatörün, 3 kat ve üzeri olan yahut bina yüksekliği 10,5 metreyi geçen ayrık nizam yapılarda da kullanımı istenecek. İhalesi Meclis kararından evvel kamu tarafından yapılan yahut yaptırılan yapılar, karardan muaf olacak. Bu yapılarda ayrıyeten bir binanın yol düzeyinden aşağı olan kısmını içeren rijit bodrum kat yapılması mecburiliği ise aranmayacak.

Kuruldan ön olur alınacak
Bodrum katlar dahil olmak üzere toplam kat adedi 13’ü aşan (13 kat hariç) yapılar için hazırlanan projelerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili üniteleri, ilgili meslek odaları ve ilgili ilçe belediyesi temsilcilerinden oluşturulacak inceleme heyetinden ön olur alması gerekiyor. İnceleme Heyetinden ön olur alınmadan yapı ruhsatı, yapı kullanma müsaade evrakı verilemeyecek. İnceleme Şurası çalışma metot ve temelleri ile yüksek yapılara ait kıymetlendirme kriterleri ayrıyeten belirlenecek.
Hibya Haber Ajansı


14.03.2023 11:04:04