İzmirliler binalarının deprem karnesini ücretsiz çıkaracak

Başkan Soyer, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen “İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” bilgilendirme toplantısının kapanış kısmında konuştu.

Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcileri kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Lider Soyer, sunumların akabinde yaptığı değerlendirmede değerli açıklamalarda bulundu.

 Ücretsiz süratli tarama hizmeti

Başkan Soyer, zelzeleye hazırlık ve dirençlilik çalışmaları hakkında, “Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapı envanterlerini ilçeler ölçeğinde çıkarıyorduk. Bundan sonra, İzmir’in hangi ilçesinde olursa olsun başvuran her vatandaşımıza binalarının zelzele karnesini çıkarmak için fiyatsız dayanak olmaya başlıyoruz. Her İzmirli, belediyemize başvurarak sarsıntıyla ilgili süratli tarama hizmetinden yararlanabilir” sözlerini kullandı.





“4 ana kırmızı çizgimiz var”

Dirençli kent yaratmak için tek çıkış yolunun kentleri doğal ekosistemlerin bir modülü olarak inşa etmek olduğunu vurgulayan Lider Soyer, şunları kaydetti:

“Şehirlerimizin mukadderatı, bir gecede yıkılıp gitmek olamaz, olmamalı. Kentimizin jeolojik durumuna dair çalışmalar, yerüstüne dair yürüttüğümüz bu programlarla birleştiğinde, İzmir’in meskun alanlarının yeni dağılışı ortaya çıkacak. Bu yeni dağılımın tanımında, dört ana kırmızı çizgimiz var. Fay sınırları, yumuşak tabanlı tarım alanları, dere yatakları ve doğal alanlar. Geleceğin İzmir’ini bu kırmızı çizgilerin ortasında itimatla nefes alıp veren bir yuva olarak tasarlıyoruz”

“Şehrin imar planlamasını anayasal teminat altına almak zorundayız”

Başkan Soyer, İzmir’in 50 yıllık gelişme planını ortaya koyabilmek ismine bu çalışmaları süratle yürüttüklerinin altını çizerek, “Amacımız, tabiata karşı değil, doğasıyla birlikte büyüyen bir İzmir inşa etmek. Her şeyden evvel, imar affının önünde anayasal bir pürüz tesis edilmesini savunuyoruz. Tüm imar ve ruhsatlandırma mevzuatımızı altüst eden bu düzenleme ehliyetine hiçbir karar etin sahip olmaması gerekiyor. Bu nedenle, milyonlarca insanımızın canını korumak ismine kentin imar planlamasını anayasal garanti altına almak zorundayız.” diye konuştu.

“Belediye bütçesinin yüzde 10’u zelzeleye dirençli kent oluşumuna aktarılacak”

Daha inançlı bir İzmir’i daima birlikte inşa etme davetini lisana getiren Lider Tunç Soyer,  “Bütün İzmirlilere şunu duyurmak isterim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 10’unu önümüzdeki yıl prestijiyle yalnızca zelzeleye karşı dirençlilik ve kentsel dönüşüm çalışmalarına aktaracağız. Ancak bu kâfi değil. Bir bu kadar yatırımı da merkezi hükümetten bekliyoruz. Zira İzmir’in 50 yılda birikmiş sıkıntılarını sadece belediyemizin bütçesiyle çözmemiz asla mümkün değil.” dedi.

Büyükşehir bürokratlarından sunum

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, sarsıntı sonrasında ilan edilen seferberlik kapsamında ulaştırılan toplumsal yardımlar ile ilgili bilgi verdi.

Barınma ve beslenme sıkıntılarının giderildiğini belirten Tugay taşınabilir mutfak, çadır, battaniye, su, yiyecek, giyecek ve insani yardım gereçlerinin süratli bir halde bölgede gerçek muhtaçlık sahiplerine ulaştırıldığını aktardı.

Mekansal Planlama İmar ve Şehircilik Dairesi Lideri Yağmur Han Şenel, emniyetli kent merkezleri yaratmak maksadıyla atılan adımları belirterek; etraf sistemi planları, koruma-sakınma sentezi, merkez kent ve periferine yönelik birinci yeşil nesil stratejisi, ikinci yeşil nesil stratejisi ve ekolojik koridorlar, İzmir kent merkezinde mevcut yapı durumu ve risk kümesinde bulunan ruhsatlı yapıların dönüşümüne açıklık getirdi.

Türkiye’ye örnek bir halde İzmir’de hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Kentsel Dönüşüm Dairesi Lideri Ayşe Dilek Özçelik de, afete maruz alanların boşaltılması, yerinde dönüşüm alanları, dönüşüm modeli, Halk Konut uygulaması başlıkları altında devam eden faaliyetler ile ilgili bilgi verdi.

Ulaşım Dairesi Lideri Kadir Efe Oruç ise altyapı hakkında bilgi verdi ve acil durum senaryoları, zelzele risk çalışmalarına yönelik çalışmaları aktardı.

Deprem anı ve sonrası olmak üzere iki başlık altında oluşturulan hazırlıkları aktaran Fen İşleri Dairesi Lideri Hamdi Ziya Aydın toplanma alanları, viyadük, yol, trafik düzenlemelerini anlattı.

Sunumunda kritik 4 noktaya dikkat çeken İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Erdoğan acil durum kriz idare planı, 2023 sarsıntı raporu, İzmir İçme Suyu Master Planı ve yapı stoku güzelleştirme faaliyetlerine ait bilgileri paylaştı.

Bilişim çalışmaları çerçevesinde açıklamalarda bulunan Bilgi Süreç Dairesi Lideri Cet Pak, Acil İzmir Uygulaması, akıllı ihbar sistemi ve teknolojik faaliyetlerle ilgili bilgiler sundu.

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen zelzelede felaketin birinci saatlerinden itibaren depremzedelere müdahale edildiğini belirten İtfaiye Dairesi Lideri İsmail Derse ise arama kurtarma çalışmalarına yönelik hazırlıklarını anlattı. Derse ayrıyeten sarsıntı anı ve sonrası müdahale, sarsıntıya yönelik kapasitenin geliştirilmesi çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin ömrünü yitirdiği sarsıntının akabinde Türkiye’nin en kapsamlı zelzele araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını sürdürüyor.

Depremsellik araştırması ve taban davranış modelinin çıkartılması için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, yapı envanteri çalışması için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi, hem fay ve yer hem de yapılarla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

Bayraklı’da 31 bin 146 yapının kimlik evrakı hazırlandı. Bornova’da 62 bin yapının incelemesi ile kenti etkilemesi düşünülen fay çizgilerine ve tabana yönelik kapsamlı araştırma da sürüyor.  Karadaki araştırmaların yanı sır a İzmir kıyılarında denizde 37 noktada sondaj yapılarak tabandan örnekler alınıyor.

ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma grubu, Körfez’de sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Böylelikle yalnızca eski sarsıntıların izleri değil, tsunamilerin ve deniz tabanındaki gevşek gereç içinde gelişen eski heyelanların izleri de takip edilebilecek.

Sondaj çalışmaları tamamlandığında fayların geçmişte ürettiği zelzelelerle ilgili bilgi elde edip, gelecekte üreteceği zelzeleler hakkında sağlıklı öngörülerde bulunmak mümkün olabilecek. 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı depremsellik araştırmasının 2024’te tamamlanması hedefleniyor.

Hibya Haber Ajansı


23.02.2023 21:04:08