Hiroyuki Unemori, “Türkiye’ye ilk defa geldim. İstanbul ve İzmir’i gördüm. Bu iki ilde de doğu ve batı kültürü çok güzel bir uyum yakalamış. Şehirleri yüz yıl içinde düşünmemiz gerekiyor. İlerde ne gibi sorunlar yaşanır, bunları iyi değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.
“Depreme karşı şehirler yeniden yapılandırıldı”
Japonya’da sarsıntıya karşı oluşturulan konstrüksiyon projesini anlatan Unemori, şunları kaydetti:
“Japonya’da çok sayıda deprem oluyor. Her yıl 6’nın üzerinde 20 deprem oluyor. Bu manada kent planlamasında bir sonraki evreyi uyguladık. Bina standartları geliştirerek kentler sonraki sarsıntılara nazaran hazırlandı. Yine güçlendirme süreci farklı evrelerden geçiyor. Evvel süreksiz konut ve altyapıyı ortaya koyduk. Daha sonra yine yapılandırma sürecini tamamladık. Sonra toplum merkezleri üzere kamuya açık binalar yapıldı. Burada insanların bir ortaya gelebileceği yerleri nasıl yaptığımız da önemli”
“Afeti yaşayan insanlar birbirleriyle etkileşimde bulunmak istiyor”
Unemori, Japonya’da zelzelenin yıkım yarattığı yerlerdeki yapısal dönüşüm projelerini, teknolojiye dayalı dirençli bina örneklerini göstererek dönüşüm için vatandaşların da sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Vatandaşların seslerini dinlemenin ne kadar değerli olduğunu anladıklarını lisana getiren Unemori, “Vatandaşlar bu sürecin içine katılıyorlar. 30’un üzerinde çalıştay düzenledik ve çok sayıda fikir dinledik. Beşerler öğrenmek için birilerini dinlemek istiyorlar. Zira afeti yaşayan beşerler birbirleriyle etkileşimde bulunmak istiyor. Bizler yaptığımız binalarda da insanların buluşabileceği, etkileşime girebileceği alanlar planladık. Güçlü kamusal binaların yapıldığı yerler birebir vakitte toplanma merkezlerinin de oluşmasını sağlayacaktır. Ümit ediyorum ki bu anlattıklarım sizlere de ilham olsun” tabirlerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı
18.03.2023 19:50:09