Japonya en büyük sahra hastanesini Gaziantep’te kurdu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin, deprem sonrası Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde Japon grup tarafından Türkiye’de kurulan en büyük sahra hastanesindeki çalışmaları inceledi.

14’ü tabip olmak üzere 70 şahıstan oluşan Japon takım ile ameliyat, analiz, röntgen üzere hizmetlerin verildiği sahra hastanesi gezen Lider Şahin, ziyarette, Japonya’dan gelen heyetin lideri Başhekim Takeshi İshihara’dan hastane hakkında bilgi aldı.

Başkan Şahin, burada yaptığı konuşmada, dünya deprem tarihinin en büyük felaketini yaşadıklarını belirterek, “Biz Japonya ile daha önce dirençli şehir çalışmıştık. Deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında ne yapılması lazım bunları konuşmuştuk. Bu teorik çalışma bugün, bu büyük felakette yaraları sarmak için bizlere çok büyük bir yol haritası oldu” dedi.





Birçok sahra hastanesi gezip bu kadar ayrıntılı ve yeterli düşünülmüş bir hastaneyi birinci defa gördüğünü belirten Şahin şu açıklamalarla devam etti:

“Bu kadar başarılı bir hastaneyi birinci kere gördüm. Aslında Japon hükümeti de bu kadar büyüğünü burada birinci sefer yaptıklarını söylüyorlar. Güzelliğin ve merhametin yükseldiği bir dünyada fay sınırları kırılabilir ancak yeterlilik çizgisi merhamet sınırı sevgi çizgisi bizi çok süratli güzelleştirecek ve birlikte yaraları saracağız. Bu gördüğünüz hastane 5 dönüm kapalı alan. Hastanenin içerisinde bir hastaya lazım olan bütün her şey var. Doğumhanesinden, laboratuvarına, ardımızda büyük bir ağır bakım ünitesi var. Hiçbir tam teşekküllü hastaneye gitmeye gereksinimi olmadan bütün teknik altyapı var beşeri sermaye var. Japonya’nın en büyük özelliği uzmanlaşmada, ihtisaslaşmada yetişmiş insan gücüdür. Bütün yetişmiş insan gücüyle bugün buradalar. Sadece teknolojileriyle, makineleriyle değil hekimleriyle ve bu hususta uzmanlaşmış takımıyla de buradalar.”

Deprem bölgelerini ziyarette bulunan Japon Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki sahra hastanesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:  �

“Bugün sarsıntıdan etkilenen Gaziantep vilayetini iki günlük seyahat kümesiyle ziyaret edebildim. Çok büyük hasarları şahsen görebildim. Ancak tıpkı anda artık tekrar yapılanma sürecini de geçilmiş olduğunu da şahsen teyit edebildim. Japonya’da iki hafta sonra yani 11 Mart tarihinde büyük Japonya sarsıntısının 12. yıl dönümü olacak. O sırada çok fazla can kaybı yaşanmıştı ve kışın beşerler şiddetli soğuk altında maruz kaldı. Artık Japonya’da Türkiye’deki çok sıkıntı durumlar her gün haber olarak yayına çıkıyor. Japonlarda şahsen bunu izleyerek ne yapabilirim ne yapmalıyım diye düşünüyorlar. Bu sefer yaptığımız hastanemizde yürekten gelen dayanışma ve beraberliğin hissiyle yapmıştık. Japonya olarak bu halde iş birliği ve yardım çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Hibya Haber Ajansı


27.02.2023 14:34:07