Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı: “Acil tarım makineleri parkı oluşturulmalı”

ADIYAMAN-22.02.2023-HİBYA-Kahta Ziraat Odası Lideri Fatin Rüştü Güçlü Turanlı, zelzelenin akabinde yaklaşan ekim mevsimi, tarla personelliği, yem bitkisi ve kullanılmaz hale gelen tarım aletleri konusunda dikkat çeken ihtarlarda bulundu.�

Zelzelenin vurduğu vilayetlerde büyük yıkıntı yaşandığını, ziraî faaliyetlerin de önemli manada etkilendiğini söyleyen Turanlı, zelzelenin, ziraî faaliyetlerde değerli yere sahip traktör ve ekipmanlarına da hasar verdiğini belirterek,Hatay ve Adıyaman’da çiftçinin daha fazla dayanağa muhtaçlığı olduğunu belirtti.

Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti;

Kahramanmaraş merkezli iki büyük sarsıntı ziraî üretim yapan üreticilerimiz / çiftçilerimizde büyük bir yıkıma neden olmuştur.  Üretimin yapılabilmesi için de öncelikle üreticinin, çiftçinin tarlaya inip ekim yapması, üretmesi gerekiyor. Buğday, arpa, mercimek,nohut üzere birtakım eserler kışlık olarak ekilmişti. Yakın vakitte öteki eserlerde ekim ve dikim yapılacak. Bu ekimi yapacak çiftçilerin bir kısmı zelzelede hayatını yitirdi. Kimileri bölgeyi terk etti. Burada kalarak ömrünü sürdüren çiftçinin ekim yapması için üretim aracına, traktöre, pulluğa, ekim makinelerine muhtaçlık var. Gübre başta olmak üzere mazot, Zirai İlaç üzere ziraî girdilere gereksinim var. Ziraî üretim araçlarının kıymetli bir kısmı zelzelede enkaz altında kaldı. Bunların evvel çıkarılması sonra onarılması gerekiyor. Bu önemli bir vakit alabilir. Bu nedenle tarım makineleri parkı oluşturulması gerekiyor. Gerekirse bu hususta da bir kampanya düzenlenerek imalatçı, üretici firmalardan makine dayanağı sağlanarak Ziraî Makine parklar oluşturulabilir.





Kışlık ekimi yapılan arpa ve buğdayda kardeşlenme devrindeyiz. Üst gübreleme, hastalık ve yabancı ot gayreti yapılması gerekiyor. Bunun için de traktöre, ziraî ekipmana, gübreye ve zirai ilacı atacak makineye muhtaçlık var. “

Kahta Ziraat Odası Lideri Fatin Rüştü Kuvvetli Turanlı, hayvancılık için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Bölgeden yazan, telefonla arayan çok sayıda üretici, kırsalda yaşayan yahut yakını olan hassas beşerler yem muhtaçlığı olduğunu bildiriyor. Köyde yaşayanların çadır ve ısınma başta olmak üzere öteki gereksinimlerini sıralıyor. Yetersiz yem gereksiniminden ötürü Hayvanları ucuza alan fırsatçıların eline düştüklerini lisana getiriyor. Yapılması gerekenler konusunda neredeyse herkes hemfikir. Öncelikle zelzele felaketinin kırsalda yarattığı hasar çok büyük. Birinci günler köylere ulaşılamadı. Kırsalda, köylerde yaşayanlar kendi imkanları ile enkazdan çıkmaya ve yakınlarını kurtarmaya çalıştı. Yalnızca beşerler ömrünü yitirmedi, onların temel geçim kaynağı olan hayvanları da enkaz altında kaldı. Ahırlar çöktü. On binlerce hayvanları telef oldu. Yaşayanlar yemsiz kaldı. Yem konusunda bölgeden hala takviye talepleri geliyor. Gönderilen yem kâfi olmuyor.

Hayvanlarını canlı olarak kurtaran yetiştiriciler yem sorunu nedeniyle hayvanlarına bakamayacaklarını, hayvanları satmak zorunda kalacaklarını belirterek, Fırsatçılara meydan vermemek için bir an evvel bölgemize ivedilikle yem tedarikinin yapılması gerekmektedir.”                �

Hibya Haber Ajansı


22.02.2023 12:50:05